News Flash:

Veste proastă pentru cei care vor să-și cumpere mașini electrice

Guvernul exclude anul acesta mașinile scumpe din programul Rabla

20 Februarie 2024
126 Vizualizari | 0 Comentarii


În cadrul programului Rabla din acest an, mașinile cu prețuri ridicate sunt excluse. Statul a stabilit limite de preț atât pentru mașinile electrice, cât și pentru cele cu motoare convenționale. Conform acestor reguli, cei interesati să achiziționeze o mașină cu sprijinul statului trebuie să opteze pentru un autoturism cu un preț de până în 60.000 de euro.

“Anul acesta sunt mai multe modificări la programul Rabla. Vedem niște plafoane de preț atât la mașinile electrice, cât și la cele convenționale. Este vorba despre 70.000 de euro, o limită la mașinile electrice și la cele plug-in, iar pentru cele cu motor termic discutăm de o limită de preț de 60.000 de euro”, conform Digi24.


Cu alte cuvinte, persoanele interesate să achiziționeze un autoturism cu sprijinul financiar oferit de stat trebuie să se orienteze către mașini care se încadrează în aceste limite de preț, de 60.000 și, respectiv, 70.000 de euro. De asemenea, observăm că subvențiile pentru programul Rabla Plus au scăzut semnificativ, practic fiind reduse la jumătate.

Astfel, în acest an, cei care doresc să achiziționeze o mașină electrică vor primi doar 25.000 de lei de la stat, în timp ce cei interesați de o mașină hibrid plug-in vor beneficia doar de 13.000 de lei. În plus, au fost eliminate eco-bonusurile în valoare de 1.500-3.000 de lei, care erau acordate în funcție de vechimea autovehiculului casat și de tipul mașinii achiziționate ulterior cu sprijinul statului.

Practic, acum există o subvenție fixă în cadrul programului Rabla Plus. În ceea ce privește programul Rabla Clasic, sumele nu au fost modificate. Astfel, cei care casetează un autovehicul vor primi 7.000 de lei, iar cei care casetează două vehicule vor primi 10.000 de lei. De asemenea, se discută și despre eco-tichete, care pot fi adăugate. Prin urmare, sprijinul financiar oferit de stat poate ajunge, în unele cazuri, până la 16.000 de lei.


„Trebuie să avem un plafon maxim. Fie că e 75 mii euro, cum aveam în cazul autoturismelor electrice, și trebuie să ne hotărâm cui ne adresăm. Dacă ne adresăm persoanelor care vor să se bucure cu adevărat de acest voucher, sau ne adresăm persoanelor care plătesc și 100 de mii. Aici, toată lumea e de acord că voucherul e mai binevenit în rândul persoanelor care dau mai puțini bani pe o mașină”, a afirmat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1175 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005840 (s)