News Flash:

80 de milioane de euro pentru TAROM!

Tarom ar putea primi ajutor de stat în această primăvară

21 Februarie 2024
119 Vizualizari | 0 Comentarii


Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat marți, la Bruxelles, că ajutorul de stat pentru Tarom ar putea fi aprobat în această primăvară, având în vedere că există un proiect solid în cadrul companiei.

"Planurile s-au tot schimbat la TAROM. Acum, în cele din urmă, pare a fi un proiect solid care nu ar mai suferi, să spunem, paşi înapoi, dintr-un motiv sau altul, ceea ce înseamnă că în această primăvară sperăm să existe o aprobare a ajutorului de stat. Din nou, ajutorul de stat fiind dat de România. Aici vorbim de banii României, nu ai Comisiei Europene, dar conform legilor competiţiei la nivel european, aceste ajutoare de stat, tocmai pentru că suntem într-o piaţă comună, trebuie aprobate de către Comisie", a declarat Adina Vălean.


Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a explicat că discuțiile cu Bruxellesul privind ajutorul de 80 de milioane de euro pentru TAROM sunt într-un proces îndelungat, deoarece planurile de restructurare ale companiei au fost în mod constant modificate cu diverse idei. Ea a subliniat că există o voință politică în cadrul Comisiei Europene de a ajuta România să finalizeze proiectul de restructurare și că nu a existat o opoziție, ci o dorință de a avea un plan de restructurare de succes, care este o abordare valabilă nu doar pentru TAROM, ci și pentru alte companii din domeniul transporturilor. Aceste companii au prezentat planuri de restructurare și cereri de ajutor de stat.

În ceea ce privește recuperarea sumei de 33,84 de milioane de dolari de la compania Blue Air, considerată ajutor de stat incompatibil de către Comisia Europeană, Vălean a explicat că statul român va trebui să se înscrie la masa credală în cazul în care transportatorul aerian solicită insolvența.


"Nu ştiu să vă spun, tehnic, ce se întâmplă. Practic se creează o obligaţie pentru ca statul să recupereze aceşti bani din partea companiei. Cu alte cuvinte, dacă această companie ar fi fost viabilă încă, ar fi impactat mult operaţiunile ei şi bonitatea economică, pentru că trebuia să dea înapoi aceşti bani. Acum compania cred că nu mai există. Probabil există o masă credală la care statul român trebuie să se aşeze şi să încerce să-şi recupereze aceşti bani", a afirmat Vălean.


Ea a menționar că "din punctul de vedere al Comisiei, până la urmă dacă rămâne păgubaş statul român, că nu-şi recuperează aceşti bani, nu cred că are Comisia ceva în plus de adăugat, pentru că nu sunt banii Comisiei, sunt banii statului român".


În plus, ea a menționat că nu are informații despre situația actuală a masei credale la Blue Air și dacă acești bani pot fi recuperati pentru bugetul României sau nu.

Comisia Europeană a anunțat vineri că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost capabil să asigure viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, astfel, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat. Prin urmare, România trebuie acum să recupereze de la Blue Air un ajutor de stat ilegal în valoare de aproximativ 33,84 milioane de euro (163,8 milioane lei).


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1239 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004680 (s)