News Flash:

Singurul roman care a castigat Campionatul Mondial de Fotbal s-a nascut in judetul Timis. A refuzat transfer la Real Madrid

19 Decembrie 2022
959 Vizualizari | 0 Comentarii
Joseph Jupp Posipal

Doi baieti din Lugoj, colegi de liceu, Jupp Posipal si Zoltan Czibor au fost adversari directi in finala Cupei Mondiale din 1954. Germania lui Posipal a invins Ungaria lui Czibor si a intrat in istorie ca singurul roman care a cucerit titlul mondial. 

Joseph ”Jupp” Posipal s-a nascut la data de 20 iunie 1927 in Lugoj, jud. Timis. Provenea dintr-o familie cosmopolita cu un tata cu origini germane, Peter care avea o brutarie in Lugoj si Anna Maria, o unguroaica nascuta la Darova (sat in jud. Timis). Posipal si-a urmat cursurile de invatamant prescolar si scolar pana in perioada liceului in Lugoj, iar mai apoi, la varsta de 16 ani a plecat in Germania, pentru a studia meseria de lacatus mecanic, la o otelarie din Hanovra.

In Germania, Posipal si-a inceput cariera de fotbalist, mai intai la nivel amator, la cateva echipe ce aveau in componenta doar imigranti est-europeni, iar mai apoi in 1947 a semnat primul contract de profesionist cu echipa Arminia Hannover. Tot in aceasta perioada a primit o scrisoare de la mama lui, in care aceasta il avertizeaza sa nu vina acasa, fiindca nemtii din Romania nu sunt vazuti bine de sovietici si sunt persecutati si deportati in Uniunea Sovietica.

Astfel ca, Posipal a ramas in Republica Federala Germana pentru a-si continua cariera de fotbalist profesionist. Dupa 2 ani de zile, antrenorul lui Arminia Hannover, a primit o oferta de la Hamburg SV, dar a pus o conditie pentru a veni pe banca formatiei din nordul tarii. Doleanta acestuia a fost sa vina impreuna cu Jupp Posipal. Dorinta lui Knopfle a fost satisfacuta, iar de atunci lugojeanul Posipal a ramas pana la sfarsitul carierei de fotbalist in cadrul lui HSV.

Apogeul carierei de fotbalist al lugojeanului Joseph Posipal l-a reprezentat Campionatul Mondial din anul 1954, disputat în Elveția. Un alt detaliu interesant prezent în finala Campionatului Mondial de la Berna, l-a reprezentat omul pe care îl avea Posipal în marcaj. Czibor Zoltan, atacantul maghiar, a fost vecinul și colegul de școală a lui Posipal din Lugojul său natal. Istoria acelui meci este demn de o poveste din epoca romantică a fotbalului. Ungaria a condus cu 2-0 încă din minutul 9, nemții au egalat până la pauză, iar la final au câștigat cu 3-2.

continuarea pe newsweek.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1247 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006011 (s)