News Flash:

Cumpana preotului Constantin Jinga, impuscat in 17 decembrie 1989. „Am fost convins ca o sa mor”

19 Decembrie 2022
433 Vizualizari | 0 Comentarii
Constantin Jinga


Preotul Constantin Jinga, conferentiar universitar la Facultatea de Litere, Istorie si Teologie a Universitatii de Vest din Timisoara, a fost printre cei impuscati la Revolutie, in 17 decembrie 1989.

Parintele Constantin Jinga este licentiat in teologie si filologie, e traducator si doctor in filologie, are specializari in Marea Britanie si in Israel, iar actualmente este conferentiar universitar la Universitatea de Vest din Timisoara, in cadrul colectivului de Teologie Ortodoxa de la Facultatea de Litere, Istorie si Teologie.

In 1989, Constantin Jinga era student in primul an la Facultatea de Litere, in Timisoara.

In 17 decembrie, a fost impuscat, a intrat in soc hemoragic si a trecut printr-un moment de cumpana.

Despre ce s-a intamplat in urma cu 33 de ani, „Adevarul” a putut afla intr-un interviu oferit de Constantin Jinga, aflat in arhiva de istorie orala a Bibliotecii Centrale Universitare din Timisoara si in cea de la Fundatia Academia Civica.

Joi, pe 14 decembrie 1989, a avut scoala de dupa-amiaza. Unul din colegi i-a spus ca in Piata Maria, se intampla ceva si ca e vorba de-un pastor ungur, dar nu stia exact ce se intampla.

„Sambata, am primit un telefon de la un prieten foarte bun care-mi spunea surescitat ca “Gata se termina!”. A inceput sa-mi spuna ca striga astia pe strada “Jos Ceausescu!”, “Jos Comunismul !”, sigur o sa cada. Am ajuns la concluzia ca sa mergem si noi. Pana la urma n-am putut sa plec de-acasa, m-au oprit parintii. Nici el n-a reusit sa plece de acasa. A doua zi dimineata eram de serviciu la cantina, pe vremea aia studentii faceau de serviciu la cantina. Trebuia sa fiu acolo pe la 7 dimineata. Am mers pe jos pana la cantina, prin centru si prin Maria. Eram curios ce se intamplase”, a inceput povestea Constantin Jinga.

continuarea pe adevarul.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1081 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004727 (s)