News Flash:

Legea care da puteri Politiei Locale. Ce se intampla daca vinovatul nu recunoaste fapta

15 Decembrie 2022
350 Vizualizari | 0 Comentarii
politia locala timisoara


O noua modificare a Codului Rutier le permite politistilor locali sa ii ceara proprietarului unei masini sa indice datele persoanei care a condus masina la data comiterii unei contraventii rutiere.

Prin noua lege, care ii ofera puteri sporite Politiei Locale, in momentul in care un autoturism este parcat neregulamentar, Politia Locala il poate invita pe proprietar la sediu pentru a indica cine a condus autoturismul in momentul in care a fost parcat ilegal pentru a putea fi intocmit procesul-verbal de contraventie.

Pana la intrarea in vigoare noii legi, astfel de invitatii puteau face doar politistii de la Rutiera. Invitatii lasau, insa, si politistii locali, dar daca persoana amendata pentru ca nu „a onorat” invitatia Politiei Locale ataca procesul-verbal de contraventie in instanta, avea mari sanse sa castige.

Cum se aplica noua lege
Directorul-adjunct al Politiei Locale Timisoara, fostul politist rutier Dumitru Domasneanu, a declarat pentru „Adevarul” ca la Timisoara amenzile aplicate celor care nu raspundeau invitatiilor erau aplicate pana acum in baza Legii 61, pentru refuzul de legitimare, iar din acest motiv Politia Locala a pierdut putine procese in instanta.

Dumitru Domasneanu saluta noua lege, spunand ca modificarile aduse le usureaza munca agentilor locali. Adjunctul Politiei Locale Timisoara a explicat si cum este aplicata noua lege. Astfel, potrivit lui Domasneanu, in momentul in care o masina este parcata neregulamentar, proprietarul este invitat la sediul Politiei Locale pentru a indica „datele de identificare ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”.

Daca proprietarul se prezinta la ghiseu si isi asuma contraventia este amendat el. Daca nu, indica persoana care a condus autoturismul in ziua savarsirii contraventiei.

„Dumneavoastra veniti la ghiseu: «Sunt proprietarul autoturismului, am primit invitatia, dar nu am condus eu, ci numitul Domasneanu». Dau un exemplu. Noi procedam la invitarea celui pe care dumneavoastra il nominalizati si ii aplicam sanctiunea contraventionala”, a explicat adjunctul Politiei Locale Timisoara.

Dumitru Domasneanu a mai declarat ca amenda pe numele celui indicat de proprietarul masinii ca fiind cel care a condus autoturismul in ziua savarsirii contraventiei nu se aplica automat.

Inaintea intocmirii procesului-verbal, la sediul Politiei Locale este invitat si cel indicat ca fiind conducator al autoturismului, de catre proprietar.

Adjunctul Politiei Locale Timisoara a mai explicat ca in momentul in care persoana indicata de proprietarul masinii ca fiind cel care a condus masina nu recunoaste fapta, sanctiunea i se aplica proprietarului autoturismului. „In ultima instanta raspunderea apartine proprietarului”, a mai declarat Dumitru Domasneanu.

In cazul in care procesul-verbal de contraventie intocmit de Politia Locala este considerat nelegal, acesta poate fi contestat in instanta. Prima faza a procesului se judeca la judecatorie, iar a doua - la tribunal.  

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005637 (s)