News Flash:

Saptamana „mistico-meteorologica” a Revolutiei de la Timisoara. De la –10, la +20 de grade in decembrie 89

19 Decembrie 2022
234 Vizualizari | 0 Comentarii
Revolutiei de la Timisoara

Profesorul Vasile Popovici, fostul ambasador al Romaniei in Portugalia si Maroc, a facut o inedita analiza meteo asupra evenimentelor din decembrie 1989, de la Timisoara, care au dus la caderea comunismului.


Decembrie 1989 a fost una dintre cele mai calduroase luni de iarna din ultimele decenii. Vremea buna a favorizat iesirea in strada a unui numar mare de timisoreni, pentru a manifesta impotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceausescu. 

Profesorul si scriitorul Vasile Popovici, unul din cei care s-au aflat pe strazile Timisoarei, in acel decembrie 89, a facut o inedita analiza, in care a incercat sa explice inexplicabilul Revolutiei de la Timisoara. 

 „Saptamana Revolutiei de la Timisoara are si o dimensiune despre care e greu sa vorbesti fara sa starnesti de indata o uriasa neincredere. Pare ca bati rau campii. I-as zice saptamana mistico-meteorologica a Revolutiei. Sunt totusi lucruri pe care buletinele meteo ale zilelor din 15 pana in 23 decembrie 1989 le-au inregistrat fara urma de dubiu. Cu toate acestea, ce s-a intamplat atunci pare complet iesit din cadrele logice ale firii. Acompaniamentul meteo al protestelor mi s-a parut atunci - si de atunci pana azi - un fapt care m-a zguduit in profunzime”, a povestiti Vasile Popovici. 

„O Timisoara gri, incremenita in ger, saracie si-n uratenia cotidiana a acelor ani fara speranta”, spune Popovici. 

Conducea la gara, la rugamintea profesorului Mircea Zaciu, o studenta din Germania, care venise de la Cluj, innoptase la Timisoara si isi continua drumul spre casa cu trenul.  

„Trecem prin Piata Maria, prin dreptul strazii lui Tökés, cu gandul ca sub ferestrele pastorului se mai aflau cativa enoriasi, astfel ca ea sa poata anunta la Europa Libera ca la Timisoara se intampla ceva nemaivazut. Insa la acea ora a diminetii strada era pustie”, a continuat Popovici. 

continuarea pe adevarul.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1208 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007754 (s)