News Flash:

Romania trece in weekend la ora de vara. Parlamentul European recomanda renuntarea la schimbarea orei

24 Martie 2022
383 Vizualizari | 0 Comentarii
ora de vara

Parlamentul European a recomandat, din nou, renuntarea la schimbarea orei, lasand decizia la latitudinea statelor membre.
Europarlamentarii indeamna din nou statele membre UE sa raspunda apelului lansat de cetateni pentru renuntarea la schimbarea orei – ora de vara/ora de iarna.

Potrivit unui sondaj UE, realizat pe un esantion de 4,6 milioane de oameni, se arata ca acestia resimt un disconfort fizic si psihic din cauza schimbarii orei. Oamenii intampina dificultati in a adormi sau au insomnii. Aproape 40% dintre cei care au participat la sondaj au spus ca dupa schimbarea orei s-au confruntat cu probleme de concentrare. O treime din respondenti au acuzat stari de irascibilitate si oboseala.

In 2022, Romania trece la ora de vara in acest weekend, ultimul din luna martie. In noaptea de sambata spre duminica ceasul se da inainte, iar ora 3 devine ora 4. Prin urmare, duminica va deveni cea mai scurta zi a anului.

In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932, iar pana in 1940 ora de vara functiona intre prima duminica din aprilie si prima duminica din octombrie. Din 1941 pana in 1979, trecerea la ora de vara a fost suspendata. Ulterior, a fost reluata, iar din 1997 Romania trece la ora de vara incepand cu ultima duminica din martie pana in ultima duminica din octombrie.

Ideea adaugarii unei ore pe timpul verii a venit pentru ca oamenii sa se poata folosi mai mult de lumina solara, naturala. Totusi, aceasta metoda este considerata acum nu numai depasita, ci si periculoasa pentru sanatatea oamenilor (carora le este afectat bioritmul, tiparul de somn, capacitatea de concentrare etc.). De aceea, Comisia Europeana a propus renuntarea la schimbarea sezoniera a orei in Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide daca doresc sa aplice in mod permanent ora de vara sau de iarna. In Romania nu s-a luat inca o decizie oficiala in acest sens.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005833 (s)