News Flash:

Traian Basescu, colaborator al Securitatii. Pierde toate beneficiile de fost presedinte

24 Martie 2022
1002 Vizualizari | 0 Comentarii
Traian Basescu

Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut hotararea primei instante si a decis, miercuri, ca fostul presedinte Traian Basescu a fost colaborator al Securitatii ca politie politica. UPDATE. Traian Basescu a anuntat ca va contesta decizia la CEDO
„Admite exceptia inadmisibilitatii invocata din oficiu. Respinge, ca fiind inadmisibil, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragos Marian, impotriva Sentintei civile nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal.

Respinge, ca fiind nefondat, recursul declarat de recurentul Ene Nicanor George, prin mandatar Ene Dragos Marian impotriva Incheierii de amanare a pronuntarii, din data de 05 septembrie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal.

Respinge, ca fiind inadmisibila exceptia de nelegalitate invocata de recurentul-parat Basescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul – parat Basescu Traian impotriva Sentintei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal. Admite cererea de interventie accesorie formulata de intervenientul Ciuvica Mugur-Cristian, in interesul intimatului-reclamant Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii”, se arata in decizia de miercuri a magistratilor.

Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.

Conform Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), pe parcursul colaborarii cu Securitatea, Traian Basescu, sub numele de cod Petrov, a furnizat informatii prin care denunta activitati potrivnice regimului totalitar comunist, precum intentia de a pleca in strainatate si relatii cu cetateni straini, existente in notele informative date in 05.05.1975.

In plus, din datele CNSAS reiese ca fostul presedinte Traian Basescu a dat note informative ce ar fi dus la mentinerea in tara a unui coleg de la Marina.

Dosarul a fost inregistrat la ICCJ in vara anului 2020, insa instanta a stabilit ca procesul sa inceapa in luna noiembrie 2021. Traian Basescu a fost reprezentat in proces de fostul ministru liberal al Justitiei Valeriu Stoica.

In urma deciziei instantei, Basescu ar urma sa-si piarda beneficiile care decurg din calitatea de fost presedinte, precum:

folosirea gratuita a unei locuinte de protocol si a unui spatiu pentru organizarea cabinetului de lucru, incadrat cu un post de consilier si un post de secretar, ambele atribuite cu destinatia de resedinta;
indemnizatia lunara egala cu 75% din indemnizatia acordata Presedintelui Romaniei in exercitiu;
paza si protectia asigurate in permanenta de Serviciul de Protectie si Paza
folosirea gratuita a unui autoturism, asigurat si el de Serviciul de Protectie si Paza
folosirea gratuita timp de maximum 12 luni a unei locuinte, cu destinatia de resedinta, in suprafata de maximum 200 mp, in perioada executarii lucrarilor de reparatii capitale la imobilul atribuit cu destinatia de resedinta.
UPDATE. Traian Basescu a anuntat ca va contesta decizia la CEDO
„Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, a transmis pe Facebook fostul presedinte al Romaniei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1280 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006912 (s)