News Flash:

Razboiul din Ucraina poate duce la o criza alimentara la nivel mondial, avertizeaza ONU

15 Martie 2022
497 Vizualizari | 0 Comentarii
Alimente

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite atrage atentia ca razboiul ameninta aprovizionarea mondiala cu grau si alte produse de baza.
 

 
Lumea se confrunta cu o potentiala criza alimentara si cu preturi in crestere si asta pentru ca razboiul din Ucraina ameninta livrarile de baza, a avertizat Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite.

Maximo Torero, economistul sef al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul ONU, a declarat ca preturile alimentelor erau oricum ridicate inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina, din cauza efectelor pandemiei de Covid-19. Acum insa, tensiunea razboiului ar putea duce la un dezastru in sistemul alimentar global, a avertizat el.

Cel putin 50 de tari depind de Rusia si Ucraina pentru 30% sau mai mult din aprovizionarea cu grau, iar multe tari in curs de dezvoltare din nordul Africii, Asia si Orientul Apropiat sunt printre cele mai dependente. Ucraina si Rusia sunt mari exportatori de alimente, asa ca razboiul ameninta in mod direct livrarile de produse de baza precum graul, porumbul si uleiul de floarea soarelui.

Tarile sarace suporta cea mai mare parte a cresterii preturilor. Multe dintre acestea aveau deja probleme financiare, accentuate pe timpul pandemiei.

„Cea mai mare temere a mea este ca acest conflict va continua – atunci vom avea o crestere semnificativa a preturilor alimentelor”, a spus Torero, citat de The Guardian.

Inainte de razboi, numai Ucraina furniza 12% din graul necesar la nivel global si a fost cel mai mare producator de ulei de floarea soarelui. Aproximativ doua treimi din exporturile de grau ale tarii fusesera deja livrate inainte de invazie, iar restul este acum blocat. Insa conform analizei Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura, problema este mai adanca intrucat Rusia si Ucraina sunt mari producatori de ingrasaminte.

Daca Rusia va restrictiona exporturile, situatia s-ar inrautati iar preturile ar creste si mai mult.

„Indemnam toate tarile, nu doar Rusia, sa nu puna restrictii la export. Trebuie sa mentinem sistemele alimentare deschise”, a adaugat Torero.

Va reamintim, dupa „isteria uleiului” din Romania, ministrul Agriculturii a dat asigurari ca tara noastra are stocuri suficiente de alimente si ca situatia este monitorizata zilnic.

„Profit de aceasta ocazie sa le spun tuturor ca avem stocuri de ulei pana la noua recolta, ca nici macar nu a fost insamantata floarea soarelui, dar avem stocuri. Ii rog pe toti romanii sa inteleaga ca tot ceea ce le transmitem pe caile oficiale se bazeaza pe date reale”, a spus ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Si reprezentantii Guvernului au transmis acelasi lucru, si anume ca Romania are suficiente stocuri de alimente si produse neperisabile.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1288 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008137 (s)