News Flash:

Mai multi posesori de titluri de proprietate din judetul Timis vor ramane fara proprietati

4 Octombrie 2013
6241 Vizualizari | 0 Comentarii

Din proprietatile funciare confiscate de regimul comunist s-a restituit în multe zone atat de mult, încat nu mai sunt terenuri care pot fi retrocedate celor care le solicita. Pe baza Legii 18/1991, o sumedenie de repuneri în posesie au fost realizate fara acte doveditoare, doar pe baza marturiilor unor localnici, iar comisiile de fond funciar au semnat gospodareste atat de multe titluri de proprietate, încat a rezultat o puzderie de parcele care au doi sau chiar mai multi posesori.

Regulile privind retrocedarile s-au schimbat, apoi, la intervale de circa cinci ani, pentru ca pe langa Legea 18/1991 au mai aparut legile 169/1997, 1/2000 si 247/2005. Pentru ca situatia tot încurcata a ramas, si înca rau de tot, în acest an, mai exact în data de 17 mai, a fost emisa Legea 165/2013, privitoare la masurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în Romania.

Principiul de baza al noii reglementari legale este restituirea în natura, în cazurile în care acest lucru este posibil. Data de 1 ianuarie 2015 este termenul-limita pentru autoritatile publice locale pentru identificarea rezervelor de teren de care dispun, iar 1 ianuarie 2016 este termenul final pentru emiterea titlurilor de proprietate.

S-au constituit comisii locale de inventariere si s-ar parea ca lucrurile sunt pe un fagas normal. Inclusiv situatiile în care doi sau mai multi proprietari au titluri pentru aceleasi parcele sunt reglementate, noua lege prevazand ca doar primul act emis ramane valabil. Numai ca realitatea bate filmul, astfel ca nu sunt deloc putine cazurile în care primul titlu emis a devenit deja o simpla hartie fara valoare.

Peste 500 de suprapuneri numai la Denta
Un exemplu edificator pentru haosul care domneste în domeniul proprietatii asupra terenurilor agricole este comuna Denta. "In 1998 am constatat, la nivelul comunei, peste 500 de cazuri de suprapuneri de titluri de proprietate pe aceleasi parcele. Am întalnit chiar si cazuri de terenuri cu trei proprietari. In perioada 1991 - 1998 a fost un adevarat dezastru. Este adevarat ca legea prevede ca, în cazul suprapunerilor, se anuleaza titlul sau titlurile de proprietate emise ulterior primului titlu, care ramane valabil. Numai ca exista foarte multe situatii concrete în care primul posesor al titlului, cu toate ca are legislatia de partea lui, ramane fara proprietate. Multi dintre cei care au obtinut mai tarziu titluri pe parcele care aveau deja proprietar le-au vandut, iar cumparatorul le-a intabulat în cartea funciara. Multi se vor trezi ca, de fapt, nu mai au pamantul pe care l-au folosit fara sa viseze macar ca nu le mai apartine", afirma Sebastian Raciov.

Cu alte cuvinte, cine n-a actionat destul de rapid pentru intabulare si a avut ghinionul ca anumite parcele din posesia sa sa figureze si în titlul de proprietate al altei persoane, se poate trezi deposedat de pamant. Asemenea situatii nu sunt pure ipoteze, pentru ca, dupa cum ne relateaza secretarul Primariei Denta, cam jumatate din cele 500 de parcele cu suprapuneri de titluri identificate acum 16 ani au facut, între timp, obiectul unor contracte de vanzare-cumparare.

Acum, la al cincilea act normativ emis pe tema fondului funciar, iata ca încurcaturile nu dispar cu totul. Tot ce se poate spune este ca în loc de cinci legi cu scapari sau cu ambiguitati ar fi fost bine sa se fi emis una singura si cu prevederi clare pentru ca, iata, suntem la aproape 24 de ani de la prabusirea regimului comunist, iar termenul legal pentru clarificarea situatiei proprietatilor confiscate de acesta se va împlini abia peste doi ani si aproape trei luni, adica la 1 ianuarie 2016. Adica la 27 de ani de la intrarea într-un regim care, chipurile, respecta proprietatea privata.

 


sebastian raciov
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007257 (s)