News Flash:

Vinurile din Banat, la mare cautare

4 Octombrie 2013
1450 Vizualizari | 0 Comentarii

O delegaţie din China, formată din reprezentanţi ai Provinciei Yunnan, se află în aceste zile în vizită la Timişoara. Chinezii s-au arătat interesaţi de vinul de Recaş, iar cu această ocazie a fost semnat şi un protocol de cooperare între Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Timişoara şi Departementul pentru Comerţ din Yunnan. Oaspeţii s-au întalnit şi cu preşedintele CJT, Titu Bojin, care le-a prezentat mai multe proiecte de infrastructură care ar necesita finanţare.

Vizita din aceste zile a avut loc în baza unui protocol mai vechi de colaborare încheiat în anul 1995 între Prefectura Timiş şi Provincia Yunnan. Un protocol în baza căruia nu s-au întamplat prea multe lucruri pană acum, exceptand cateva vizite reciproce, dar care ar putea fi fructificat de-acum încolo, spun reprezentanţii autorităţilor locale. Chinezii au vizitat cateva firme de la noi şi s-au întalnit cu reprezentanţi ai universităţilor timişorene şi ai administraţiei locale pentru a discuta despre eventualele posibilităţi de colaborare.

Şeful delegaţiei chineze, Yang Yingnan, vicepreședinte al Comitetului Permanent al Congresului Reprezentanților Poporului al Provinciei Yunnan, a vorbit despre posibilitatea de a importa vin de Recaş şi a exporta ceai şi cafea, afirmand că Timişoara este un oraş cu potenţial din punct de vedere al investiţiilor. Delegaţia chineză s-a întalnit joi cu prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, și cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, la Muzeul de Artă, cu această ocazie fiind încheiat un nou protocol de cooperare între CCIAT şi Departamentul pentru Comerţ al Provinciei Yunnan.
„Programul pe care l-a avut delegaţia a presupus şi o întalnire cu reprezentanţii universităţilor de stat din Timişoara şi s-au stabilit legături şi cu cele patru universităţi, urmand ca pe viitor să se găsească o formă concretă de colaborare cu universităţile din Yunnan. De asemenea, am stabilit că vom reînnoi acest protocol, incluzand de data aceasta şi Consiliul Judeţean”, a afirmat prefectul.
Şeful CJ Timiş s-a arătat bucuros că s-a reuşit reînnodarea relaţiilor, şi-a exprimat dorinţa ca şi administraţia judeţeană să fie inclusă în acest parteneriat, a prezentat părţii chineze o listă de şapte proiecte care ar necesita finanţare şi le-a urat oaspeţilor drum bun spre casă şi „succes în Provincia Yunnan”.

„Mă bucur că am reuşit să reînnodăm relaţiile şi discuţiile cu Provincia Yunnan. Mă bucur că am făcut un pas în faţă şi am semnat şi acest protocol de colaborare cu Camera de Comerţ, care deschide posibilităţile unor relaţii comerciale, legate de posibilitatea de export din partea noastră, începand de la produsele AEM, contoarele de gaz, produsele de la Elba, de la noua fabrică pe care am vizitat-o, pană la produsele cramelor Recaş, vinul de Recaş, cu posibilitatea de a fi intermediari Camera de Comerţ. Am prezentat şi cateva proiecte legate de infrastructura judeţului, pentru a putea fi studiate şi pentru a se putea găsi soluţii, dacă există, sigur, interesul pentru realizarea acestor investiţii într-un parteneriat cu Provincia Yunnan. Am înaintat şapte proiecte (…) printre ele avem Centrul Intermodal, care e pus şi pe fondurile europene, dar poate găsim soluţii împreună să-l pregătim, avem Complexul „Dan Păltinişanu” cu sala polivalentă, avem staţiunea Buziaş, zona lacului Surduc, cele două sunt pe turism, şi avem trei drumuri de capacitate mai mare, drumul interjudeţean de la Reşiţa la Lipova, drumul care face legătura de la Sannicolau la Arad şi posibilitatea descărcării de la Timişoara înspre autostradă pe Calea Aradului – Sanandrei, la intersecţie. De asemenea, există interes asupra infrastructurii în sănătate”, a explicat Bojin.

Oficialii din Yunnan au promis că vor analiza proiectele şi că vor veni cu un răspuns.


yunnan chinezii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1108 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004667 (s)