News Flash:

Cercetatorii au crescut in premiera plante in pamantul adus de pe Luna

13 Mai 2022
424 Vizualizari | 0 Comentarii
luna

Oamenii de stiinta au reusit pentru prima data sa creasca seminte in solul de pe Luna adus inapoi pe Pamant, in timpul misiunilor NASA dintre anii 1969 si 1972. Plantele crescute in solul lunar se dezvolta mai lent si sunt mai mici decat cele crescute in sol terestru.
 
 
Cercetatorii au anuntat joi ca au plantat seminte de Arabidopsis thaliana, una dintre cele doua specii de plante cunoscute colocvial in Romania sub numele de „gascarita”, in 12 containere minuscule care contineau fiecare o mostra de un gram de sol lunar, denumit stiintific regolit.

Regolitul lunar, cu particulele sale ascutite si lipsa de materiale organice, este complet diferit de cel de pe Pamant. Din acest motiv, cercetatorii nu au fost siguri daca semintele vor incolti.


Noi scumpiri - Alimentele pentru care romanii vor plati mai mult
„Ni s-a taiat respiratia cand am vazut prima data abundenta de lastari verzi rasariti din toate mostrele.

Plantele pot sa creasca in regolitul lunar. Aceasta unica propozitie simpla are o semnificatie uriasa si deschide usa unor explorari suplimentare cu ajutorul resurselor existente pe Luna si, probabilm Marte”, afirma profesoara de horticultura Anna-Lisa Paul, director al Centrului pentru Cercetari Interdisciplinare in Biotehnologie din cadrul Universitatii Florida si coautor al studiului.

Toate semintele plantate de cercetatori au incoltit
Potrivit cercetatorilor, fiecare din semintele plantate a germinat si ca, in primele stadii de dezvoltare, nu a fost observata nicio diferenta deosebita intre plantele rasarite in regolit si unele plantate ca grup de comparatie in cenusa vulcanica de pe Pamant. Cenusa vulcanica de pe Pamant este un material cu o compozitie minerala si cu o dimensiune a particulelor similara cu cea a solului lunar.

Plantele crescute in regolit se dezvolta mai lent, sunt mai mici, cu radacini mai putin dezvoltate. Acestea sunt mai predispuse sa prezinte trasaturi de stres, care se manifesta prin frunze mai reduse ca dimensiune sau culori tipice unei dezvoltari nesanatoase.

De asemenea, au caracteristici asemanatoare cu cele ale plantelor expuse la sare, metal si oxidare.

„Chiar daca plantele au putut creste in regolit, ele au trebuit sa munceasca din greu, metabolic vorbind, pentru a face asta”, afirma Paul.

Pas urias pentru explorarea spatiala
Faptul ca plantele au putut sa creasca in regolit reprezinta un pas urias pentru explorarea spatiala.

Rob Ferl, vicepresedinte pentru cercetari la Universitatea Florida si coautor al studiului, spune ca a simtit „bucurie privind viata facand ceva ce nu a mai facut niciodata inainte”.

„Sa vezi plantele crescand este o reusita in sensul in care ne spune ca putem merge pe Luna si sa ne crestem mancarea, curatam aerul si recicla apa folosind plantele in acelasi mod in care o facem aici pe Pamant”, explica el.

Descoperirea reprezinta un pas inainte si pentru NASA. Agentia spatiala a initiat proiectul Artemis, prin care vor sa repuna un om pe Luna, chiar misiunea nu va fi demarata mai devreme de 2025, la un cost estimat in prezent la 93 de miliarde de dolari.

„Plantele sunt profund legate de stiinta explorarii spatiale din cauza rolului lor de sustinere a vietii, mai ales cand ne gandim sa parasim Pamantul pentru perioade indelungate de timp”, subliniaza Rob Ferl.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005889 (s)