News Flash:

Rusia a oprit livrarea de gaze in Polonia

27 Aprilie 2022
426 Vizualizari | 0 Comentarii
gaz

Livrarile de gaze rusesti in temeiul contractului Yamal catre Polonia au fost oprite marti. Ministerul pentru clima a alcatuit o echipa de criza, conform informatiilor oferite de Onet. Anunturile oficiale in acest sens sunt asteptate in orele urmatoare.
 
 
Fluxurile fizice de gaze prin conducta Yamal-Europe din Belarus pana in Polonia au fost la zero kilowati-ora (kWh) la 16:00 CET (14:00 GMT), in scadere de la 52.634.785 kWh/zi la primele ore ale zilei de marti, potrivit datelor European Network of Transmission System Operators for Gas.

Polonia a declarat in repetate randuri ca nu va fi de acord cu cererea Rusiei de a plati in ruble gazul pe care il cumpara de la Gazprom, conform noilor reguli anuntate de Rusia luna trecuta.

Moscova a avertizat Europa ca risca sa fie taiata aprovizionarea cu gaz daca nu plateste in ruble. In martie, a emis un decret prin care propunea cumparatorilor de energie sa deschida conturi la Gazprombank pentru a efectua plati in euro sau dolari, care vor fi apoi convertite in ruble.

Marti, Polonia a anuntat o lista cu 50 de oligarhi si companii ruse, inclusiv Gazprom, care vor fi supuse sanctiunilor in temeiul unei legi adoptate la inceputul acestei luni care le permite inghetarea activelor. Legea este separata de sanctiunile impuse in comun de tarile UE.

„Informatiile legate de o reducere semnificativa a transportului de gaze si de suspendarea acestuia a fost confirmata neoficial de Onet atat unor surse guvernamentale, cat si Companiei poloneze de petrol si gaze (PGNiG). Rusii nu au informat partea poloneza cu privire la motivele suspendarii livrarilor”, a raportat Onet.

In urma acestui anunt, pretul gazelor europene (TTF Amsterdam) a urcat de la 90 la 107 EUR/MWh.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005833 (s)