News Flash:

Anunt de ultima ora din Guvern! Experti europeni, printre care si olandezi, vin in Romania pentru clarificari privind Schengen

17 Noiembrie 2022
345 Vizualizari | 0 Comentarii
Schengen

O echipa mixta de experti, formata din reprezentanti ai Comisiei Europene si ai unor state membre, printre care si Olanda, urmeaza sa efectueze, pana la finalul acestei saptamani, o vizita in Romania, precizeaza Executivul, dupa un prim anunt in acest sens al comisarului european Ylva Johannson.

”Vizita in Romania, mentionata de catre comisarul european Ylva Johannson in cadrul conferintei de presa sustinute cu ocazia prezentarii Comunicarii Comisiei Europene referitoare la extinderea spatiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autoritatile romane pentru clarificarea oricaror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de catre Romania a acquis-ului Schengen”, a transmis joi, Guvernul, prin purtatorul de cuvant Dan Carbunaru.
Conform sursei citate, tinand cont de declaratiile premierului olandez Mark Rutte si de adoptarea motiunii Parlamentului olandez, prin care se arata ca sunt asteptate elemente suplimentare inainte de formularea unei decizii finale a Olandei pe acest subiect, Romania a exprimat intreaga disponibilitate de a primi experti olandezi care sa constate progresele in domeniile de interes pentru Olanda, din perspectiva aplicarii acquis-ului Schengen.
”In acest context, in stransa coordonare cu Comisia Europeana, care a manifestat deschidere deplina pentru sustinerea demersurilor Romaniei, o echipa mixta de experti, formata din reprezentanti ai Comisiei Europene (in calitate de coordonatori) si ai unor state membre (printre care si Olanda) urmeaza sa efectueze, pana la finalul acestei saptamani, o vizita complementara celei din 9-11 octombrie 2022”, anunta Executivul.
Noua vizita are, de asemenea, un caracter voluntar, similar celei din perioada 9-11 octombrie 2022, avand scopul de a contribui la consolidarea argumentatiei privind nivelul foarte bun de pregatire al Romaniei in aplicarea acquis-ului Schengen, nivel confirmat, de altfel, de recenta Comunicare a Comisiei Europene (https://home-affairs.ec.europa.eu/communication-schengen-enlargement-bulgaria-romania-croatia_en) si de raportul vizitei voluntare din octombrie (https://home-affairs.ec.europa.eu/bulgaria-and-romania-fact-finding-mission-report_en), devenit public miercuri, 16 noiembrie.
Comisia Europeana solicita Consiliului sa ia fara intarziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, Romaniei si Croatiei sa participe pe deplin la spatiul Schengen. Bulgaria, Romania si Croatia sunt pregatite sa implementeze pe deplin acquis-ul Schengen si sa se alature spatiului Schengen. Aderarea lor este cruciala pentru o incredere reciproca continua si consolidata in spatiul Schengen, se arata intr-un document al Comisiei Europene.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006348 (s)