News Flash:

Incepe greul pentru ex-edilul Tudorache - Un inculpat recunoaste la ICCJ totul legat de faptele sale - Sotii Tudorache refuza recunoasterea

16 Noiembrie 2022
172 Vizualizari | 0 Comentarii
Daniel Tudorache

Instanta suprema a inceput, miercuri, dezbaterile in marele dosar de coruptie al fostului edil al Sectorului 1, Daniel Tudorache, ajuns intre timp, deputat in Parlamentul Romaniei, in care DNA il acuza pe acesta de complicitate la trafic de influenta si spalarea banilor.

Concret, la termenul de miercuri judecatorii au dat citire actului de inculpare din dosar si au ascultat pozitiile procesuale adoptate de cei judecati, instruiti de aparatorii lor.

Astfel, unul dintre inculpatii din acest dosar, Ion Nita, judecat pentru doua fapte de trafic de influenta a aratat in fata completului de trei judecatori ca  este pregatit sa recunoasca tot asa cum au stabilit procurorii DNA, implicit referitor si la implicarea lui Tudorache, si sa fie judecat in procedura simplificata.

La randul lor, sotii Tudorache s-au aratat nevinovati, au refuzat sa opteze pentru procedura simplificata si au aratat ca vor dori sa dea o declaratie doar dupa ce instanta va asculta public toti martorii din acest dosar, atat ai DNA cat si ai apararii.

In acest context, instanta va continua de la termenul din 14 decembrie audierea primilor martori ai DNA din dosar.

Dosarul Diamantelor...

Fostul primar al Sectorului 1 din Capitala, Daniel Tudorache, anterior deputat, viceprimar al Primariei Sectorului 1 Bucuresti, a fost trimis in judecata de procurorii DNA, in luna martie, in dosarul in care a fost anchetat pentru complicitate la trafic de influenta si spalarea banilor.

Fostul edil a fost trimis in judecata cu masura controlului judiciar pe cautiune, aceasta fiind de un milion de euro in cazul sau.

Alaturi de el va raspunde in fata judecatorilor ICCJ si o persoana fizica din anturajul primarului, aflata sub control judiciar pe cautiune cu o valoare de 75.000 euro, pentru doua infractiuni de trafic de influenta dar si  fosta sotie, aflata si ea sub control judiciar pe cautiune cu o valoare de 200.000 euro, pentru complicitate la spalarea banilor

In rechizitoriul transmis instantei supreme anchetatorii de la DNA noteaza ca  in perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana inculpata aflata in anturajul inculpatului Tudorache Daniel, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia il avea cu o institutie aflata in subordinea Primariei Sector 1.

In schimbul banilor, persoana respectiva se angaja sa intervina, atat in mod direct, cat si prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la functionarii responsabili, astfel incat contractul sa se desfasoare in bune conditii (plata la timp a facturilor si actualizarea tarifelor).

In schimbul traficarii influentei, persoana aflata in anturajul primarului ar fi primit suma totala de 105.000 lei in numerar, precum si suma de 8.640 lei disimulata ca plata a unor facturi fiscale fictive emise de o firma apartinand traficantului de influenta.

In activitatile descrise, persoana care si-a traficat influenta ar fi fost sprijinita inculpatul Tudorache Daniel. Cu prilejul a doua intalniri din zilele de 19 septembrie 2016 si 07 februarie 2017 desfasurate in biroul din cadrul Primariei Sectorului 1, acesta i-ar fi intarit omului de afaceri convingerea ca solicitantul comisionului ar fi trimisul sau si ca trebuie sa tina legatura cu acesta pentru buna desfasurare a contractului. In acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influentei.

De altfel, din datele cauzei ar reiesi ca primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul sau.

In perioada in care a ocupat functii publice (ianuarie 2008 - martie 2019), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproportionat de mari comparativ cu veniturile sale licite care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe luna.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obtinute in mod nelegal, acesta ar fi procedat la:

- depunerea de sume de bani in numerar prin intermediul fostei sotii si al menajerei, in conturi bancare deschise pe numele acestora – in total 3.255.465 lei si 231.117 euro;

- achizitionarea de bunuri imobile pe numele fostei sotii, in suma totala de 305.000 euro si 470.000 lei, sume platite de asemenea in numerar;

- acordarea unui imprumut de 920.000 de euro, in numerar, unei persoane, prin intermediul fostei sotii;

- achizitionarea, prin intermediul fostei sotii, de bijuterii, inclusiv diamante in valoare de 9.784.295 lei.

- restituirea, in perioada 2010-2012, pe parcursul unui an si jumatate, in mai multe transe, in numerar, a sumei de 240.000 de lei imprumutata in data de 13.09.2010 de la o persoana, prin intermediul fostei sotii, in contul careia a fost transferata suma imprumutata si care a fost utilizata in data de 15.09.2010 pentru achizitionarea, pe numele sotiei, a unui autoturism de lux in valoare de 59.494 euro.

Fapta dupa fapta...

Intr-un context separat, in perioada aprilie – iunie 2018, persoana inculpata din anturajul primarului Tudorache Daniel ar fi pretins de la acelasi om de afaceri un comision de 10 % din valoarea unui contract de servicii incheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o institutie aflata in subordinea Primariei Sectorului 1.

In schimb, persoana se angaja sa-si exercite influenta asupra functionarilor responsabili, atat direct, cat si prin intermediul primarului, pentru a asigura castigarea si buna desfasurare a contractului.

La data de 12 iunie 2018, in baza solicitarii, persoana din anturajul primarului ar fi primit in numerar, suma totala de 5.000 lei disimulata ca plata a unor facturi fiscale fictive emise de o firma apartinand traficantului de influenta.

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii asupra unor bunuri apartinand inculpatului Tudorache Daniel si sotiei acestuia, identificate la perchezitia domiciliara, respectiv 258 de obiecte (bijuterii si pietre) cu o valoare totala de 9.784.295 lei si sumele de 11.210 euro si 4.235 USD, precum si asupra mai multor bunuri imobile apartinand sotiei inculpatului.

De asemenea, s-au dispus masuri asiguratorii si asupra sumei de 150.000 lei apartinand celui de-al treilea inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie (avand in vedere calitatea de deputat a inculpatului Tudorache Daniel) cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006190 (s)