News Flash:

Colecționari din întreaga lume au vrut să intre în posesia ei

Celebrul bicorn negru cu cocarda sa roşie, una din pălăriile purtate de Napoleon Bonaparte, adjudecată la licitație, la Paris

20 Noiembrie 2023
132 Vizualizari | 0 Comentarii

Duminică, la Paris, o pălărie emblematică purtată de Napoleon Bonaparte, cunoscută sub numele de bicorn negru, împodobită cu cocarda roșie, albă și albastră, a fost adjudecată pentru suma de 1,9 milioane de euro, depășind cu mult estimările casei de licitații Osenat din Franța. Identitatea și naționalitatea cumpărătorului nu au fost dezvăluite.

Vânzarea a captat atenția colecționarilor din întreaga lume și a generat un entuziasm considerabil, conform declarației făcute de casa de licitații pentru AFP. Prin această tranzacție, casa de licitații și-a depășit propriul record, stabilind precedentul în 2014 când a vândut o altă pălărie a lui Napoleon I pentru 1,8 milioane de euro. Pălăria vândută duminică a fost expusă în prealabil publicului și a fost evaluată între 600.000 și 800.000 de euro. Licitația a avut loc cu câteva zile înaintea lansării unui film biografic cu buget mare dedicat lui Napoleon, avându-l pe Joaquin Phoenix în rolul principal.

„Pălăria singură reprezintă imaginea împăratului”, a declarat, în octombrie, licitatorul Jean-Pierre Osenat. Această pălărie a fost purtată de Napoleon (1769-1821) „pe la jumătatea perioadei în care a existat imperiul”, conform autorului belgian Yves Moerman, care a catalogat în 2007 pălăriile împăratului francez. 

Într-o perioadă de circa cincisprezece ani, se estimează că Napoleon a purtat în jur de 120 de astfel de pălării, ceea ce face ca unele dintre ele să apară ocazional la licitații. Precedentul record, stabilit în 2014 de Osenat în orașul Fontainebleau, a fost de 1,884 milioane de euro și a implicat o pălărie achiziționată de un om de afaceri sud-coreean, provenind din colecția familiei princiare din Monaco.

În 2018, o altă pălărie, presupusă a fi fost purtată în timpul bătăliei de la Waterloo, a fost vândută pentru 350.000 de euro la Lyon, aparținând colecționarului Jean-Louis Noisiez, fondatorul grupului francez GSF de curățenie, igienă și servicii asociate, decedat în 2022. Bicornul, realizat de Pierre-Quentin-Joseph Baillon, blănarul împăratului începând din 1806, a fost adăugat de Napoleon cocardei în timp ce se afla pe Marea Mediterană, la întoarcerea de pe insula Elba la 1 martie 1815. Pălăria a rămas în familia lui Noisiez până la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a fost vândută către diverși colecționari și expusă la Musee de l'Emperi din comuna Salon-de-Provence (departamentul Bouches-du-Rhone) între 1967 și 2002.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1234 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005923 (s)