News Flash:

Bine de știut!

Ce pensie vor primi românii care au muncit pe salariul minim pe economie timp de 35 de ani

23 Mai 2024
144 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto stiridecluj ro

În luna septembrie a acestui an va avea loc recalcularea pensiilor, un moment mult așteptat de toți pensionarii din România, mai ales că ministrul Muncii a anunțat că cei care au muncit peste 30 de ani pe salariul minim vor beneficia de o creștere a pensiei cu 80%.

Începând cu anul 2024, sistemul de pensii din România este reglementat prin noul act normativ, Legea 360/2023, adoptată de Parlament pe 6 decembrie 2023 și promulgată ulterior de președintele Klaus Iohannis, fiind publicată în Monitorul Oficial. O parte din prevederile acestei legi au intrat în vigoare la începutul anului, însă majoritatea vor intra în aplicare abia din luna septembrie.

Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, conform noii legi a pensiilor, românii care au muncit pe salariul minim pe economie timp de 35 de ani vor avea parte de o creștere de peste 80% a pensiei, de la 1.281 de lei, cât este acum indemnizația minimă socială, la aproximativ 1.900 de lei, datorită punctelor de stabilitate.


„Diferenţa o reprezintă punctele de stabilitate, punctele care se dau pentru anii lucraţi peste 25 de ani şi, dacă privim împreună simulările pe care colegii de la Casele de Pensii Publice le-au făcut, vom vedea că în special în zona pensiilor mici vom avea o creştere semnificativă”, a afirmat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.


De asemenea, ministrul Muncii a explicat că cei care au cotizat la sistemul de pensii mai puțin de 25 de ani nu vor beneficia de puncte suplimentare. În schimb, cei care au un stagiu de cotizare de 40 de ani vor putea ieși la pensie fără a ține cont de limita de vârstă.


„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte imortant ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1451 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004441 (s)