News Flash:

Care sunt modalitatile de plata a taxelor si impozitelor in Romania

29 Iulie 2022
408 Vizualizari | 0 Comentarii
Care sunt modalitatile de plata a taxelor si impozitelor in Romania 4 1

În România există un mix de soluții atunci când vine vorba de plata diferitelor taxe și impozite pe care cetățenii le datorează la stat. O dată, este plata clasică la ghișeul instituției, dar aceasta a devenit în ultimul timp o activitate sinuoasă, deoarece se pierd timp și resurse. În afară de o categorie, și anume, cea a seniorilor care preferă să se prezinte la ghișeu pentru a face plata, majoritatea persoanelor tinere sau de vârstă mijlocie preferă plata taxelor prin intermediul dispozitivelor (telefon, laptop, calculator), adică online.

<!--[if gte vml 1]>

O astfel de soluție online și digitală este și aplicația Avansis Taxe și Impozite, prin intermediul căreia se pot realiza plăți electronice. De fapt, această soluție software îi ajută atât pe cetățeni, cât și administrațiile publice. Pe acestea din urmă le ajută să managerieze veniturile care vin din taxe și impozite, având astfel o mai bună planificare și gestionare a încasărilor. Și, desigur, această aplicație are și o interfață pentru mobil, astfel că cetățenii pot consulta prin mobil care este datoria taxelor și impozitelor asociate rolului fiscal, putând să le plătească integral sau parțial.

Alte modalități de plată care există în România se referă și la terminalele electronice instalate în magazine, așa-zisele „zebre”, acestea fiind considerate una din cele mai accesibile și mai avantajoase modalități de plată. Cu ajutorul lor nu numai că se pot plăti taxe și impozite, dar și diverse facturi la furnizorii de utilități sau la magazine online.

Datoriile fiscale se mai pot plăti ori direct pe site-ul primăriilor de care contribuabilul aparține, ori pe site-ul ghiseul.ro, unde primăria ar trebui să fie înregistrată prin Sistemul Național Electronic de Plată Online. Și acest site este foarte util pentru milioane de români care se află în postura de a plăti taxe și impozite. Obligațiunile fiscale se pot plăti chiar dacă utilizatorul nu are cont cu credențiale de user și parolă. Există și varianta de autentificare în cont cu user și parolă, iar în acest caz, contribuabilul are acces la cuantumul datoriilor.

Plățile online au luat amploare în ultimii ani, mai ales odată cu sosirea contextului de pandemie de Covid-19. Tehnologia de Internet banking s-a dezvoltat foarte mult, băncile oferind posibilități de plată securizate, fără comisioane.

Desigur că există și o parte a populației care este reticentă în a plăti taxele și impozitele altfel decât metodele tradiționale, tocmai pentru că aceasta nu dispune de educația necesară și nici de aptitudinile digitale de bază pentru a intra în sfera plăților electronice. Autoritățile locale și Autoritatea pentru Digitalizarea României au început să ia măsuri în ultimii ani de a pune la dispoziția contribuabililor cât mai multe modalități de plată electronice, mai ales pe telefonul mobil.

Un mare avantaj pe care-l au modalitățile de plată online este acela că sunt sigure tocmai prin securitatea sistemului, iar alt avantaj este că se reduce evaziunea fiscală, toate datele și plățile putând fi accesate și dovedite, contribuind astfel la transparența activității autorităților.

Și, în încheiere, este util de enumerat doar câteva din multitudinea de taxe și impozite care se pot plăti online fără a mai face drumuri la ghișee, iar acestea sunt: taxe și impozite ce țin de fiecare contribuabil, adică locale, amenzi, taxe pentru autorizații de funcționare, taxe pentru autovehicule (înregistrate ca neînmatriculate), taxa pe venituri, taxe pentru cartea de identitate sau divorț și multe alte spețe de taxe care pot fi plătite online.

Sursa foto: pexels.co

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004519 (s)