News Flash:

Care este cel mai sigur loc natural din Romania in cazul unui atac nuclear. Uite unde te poti adaposti

8 Martie 2022
898 Vizualizari | 0 Comentarii
atac nuclear

Cu trei mine si sute de metri de galerii si cu o adancime de aproape 200 de metri, Salina Turda este un loc sigur pentru sute de persoane care ar avea nevoie de adapost in cazul unui atac nuclear – in contextul conflictului din Ucraina, scrie Turda News.
Aici s-au descoperit in total 35 de specii complet noi care traiesc intr-un mediu foarte bogat in hidrogen sulfurat, cu o atmosfera foarte saraca de oxigen, dar bogata in dioxid de carbon si metan, astfel ca Salina ar putea adaposti sute de oameni, fiind cel mai ferit si sigur loc din Romania, scrie sursa citata.

Salina Turda, la inceputurile ei, a fost una dintre cele mai importante saline din Transilvania, principala sursa de aprovizionare din regiune. Incepand cu anul 1840, din cauza conditiilor sociale si economice, exploatarea sarii in Salina Turda se reduce, iar rolul de coordonator al activitatilor de exploatare a sarii este preluat de salina de la Ocna Mures.

Dupa Primul Razboi Mondial, exploatarea sarii devine monopol de stat. Aceasta, impreuna cu reducerea productivitatii exploatarii, a dus la inchiderea activitatilor miniere in Salina Turda, in anul 1932.
Dupa inchidere, Salina Turda intra intr-o perioada de uitare, pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand este folosita de populatia orasului ca adapost antiaerian.

Astfel, scris sursa citata, inca de pe atunci, menirea Salinei a fost de a proteja, de a-si indeplini rolul benefic pentru comunitate. Ea a fost mereu o parte importanta a vietii comunitatii, oferind siguranta si sanatate. Salina a servit si ca depozit de branzeturi, incepand cu anul 1950, aceasta fiind inmagazinata in primii 500 metri ai galeriei de transport Franz Josef. Apoi, din anul 1992, aceasta comoara din adancuri a fost redeschisa pentru public ca obiectiv turistic, arata sursa citata.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1181 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004431 (s)