News Flash:

Romania se pregateste sa introduca starea de criza. Ce inseamna asta si ce implicatii va avea

7 Martie 2022
1380 Vizualizari | 0 Comentarii
stare de criza

Situatie de criza ar urma sa fie instituita la propunerea ministrului Apararii, va trebuie avizata de premier si va fi introdusa printr-o hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

“Prin situatie de criza in domeniul securitatii si apararii nationale se intelege situatia in care societatea se confrunta cu mari dificultati generate de aparitia unuia sau mai multor incidente pe teritoriul national, la nivel regional sau international, sau de amenintari, riscuri si vulnerabilitati prin care sunt grav perturbate sau amenintate conditiile de viata, sanatate si mediu, proprietatea, stabilitatea politica, economica sau sociala, ordinea publica, securitatea si apararea nationala, precum si alte valori constitutionale care impun adoptarea de masuri specifice prin actiunea unitara a autoritatilor si institutiilor statului roman, pentru inlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor si revenirea la starea de normalitate”, se arata in proiect.


„In situatia in care, pe timpul starii de mobilizare sau a starii de razboi, resursele umane ale fortelor destinate apararii nationale nu pot fi asigurate cu cetateni incorporabili, pot fi chemati, pentru indeplinirea serviciului militar activ, cetatenii cu obligatii in indeplinirea indatoririlor militare, altii decat cetatenii incorporabili, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 7, art. 22 si art. 25-35.


(2) in functie de situatia operativa concreta, Ministerul Apararii Nationale si celelalte institutii cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale propun Consiliului Suprem de Aparare a Tarii punerea in aplicare a prevederilor alin. (1).

– (1) Rezerva de mobilizare cuprinde resursele umane care pot fi folosite pentru instruire, completarea or destinate apararii si indeplinirea unor misiuni pe timpul starii de urgenta, al starii de asediu, al starii de izare sau al starii de razboi si este formata din:
a) rezerva operationala;
b) rezerva generala.
(3) Rezerva generala este formata din toti cetatenii romani, barbati, cu varsta intre 18 si 60 de ani, care mt cuprinsi in rezerva operationala. Cadrele militare in rezerva care nu sunt cuprinse in rezerva operationala”, mai scrie in proiect

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1179 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007306 (s)