News Flash:

Ce spun unii oficiali OMS

Aspartamul, printre cei mai răspândiți îndulcitori artificiali din lume, substanță posibil cancerigenă

30 Iunie 2023
501 Vizualizari | 0 Comentarii


Aspartamul, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali din lume, urmează să fie inclus în lista substanțelor care pot cauza cancer în luna iulie, potrivit unor oficiali anonimi ai Organizației Mondiale a Sănătății, citați de Reuters prin intermediul Biziday. Comitetul OMS privind aditivii alimentari, JECFA, și Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care a evaluat 1.300 de studii despre aspartam, vor prezenta mai multe concluzii în acest sens.

IARC evaluează dacă o anumită substanță reprezintă un potențial pericol sau nu, fără a lua în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță. Cu toate acestea, deciziile similare luate de agenție au generat îngrijorare în rândul consumatorilor, au dus la numeroase procese în instanță și au determinat producătorii să adopte alternative mai sigure. În 2015, Pepsico a eliminat aspartamul din sucuri, dar l-a reintrodus un an mai târziu și apoi l-a eliminat din nou în 2020. Aspartamul se găsește și în unele băuturi dietetice produse de Coca-Cola.

Tot în 2015, IARC a concluzionat că glifosatul este "probabil cancerigen", iar această evaluare a generat efecte semnificative în industrie, chiar dacă alte organisme au contestat decizia. În 2021, compania germană Bayer a fost obligată să ofere despăgubiri clienților care au susținut că utilizarea erbicidelor sale pe bază de glifosat a contribuit la apariția cancerului.

Aspartamul a fost studiat timp de mulți ani. Un studiu observațional realizat în Franța anul trecut, cu participarea a 100.000 de adulți, a arătat că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au un risc ușor crescut de cancer. Luna trecută, OMS a emis directive în care sfătuiește consumatorii să evite utilizarea îndulcitorilor artificiali pentru controlul greutății.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005039 (s)