News Flash:

Fragmente ceramice descoperite in urma unor cercetari arheologice la fortificatia de la Cornesti – Iarcuri

17 August 2021
549 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Banatului

Arheologii din Timisoara, Zalau si Berlin cerceteaza o structura amplasata in proximitatea portii de est a fortificatiei de la Cornesti – Iarcuri. Au fost descoperite fragmente ceramice din bronzul mijlociu si pana la inceputul epocii fierului. Si studentii Universitatii de Vest din Timisoara participa la cercetari.
In cadrul proiectului incheiat intre Muzeul National al Banatului, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si Muzeul de Pre si Proto-istorie din Berlin se cerceteaza o structura care are o lungime de 14 m si o latime de 12 m. Se afla in incinta I, care are un diametru de 1 km si este amplasata in proximitatea portii de est a fortificatiei.

„S-a plecat de la ipoteza conform magnetometriei ca ar putea fi o structura similara cu cea cercetata in anul 2013, insa mult mai mare, aproape dubla ca si dimensiune. S-a dovedit de fapt a fi o groapa de forma rectangulara in care in prezent se indeparteaza un nivel negru de umplere pentru a ajunge pe unul care este format din cenusa. In stratul negru care compune partea superioara a complexului au fost gasite amestecate fragmente ceramice de o perioada de aproximativ 600 de ani, incepand din bronzul mijlociu pana la inceputul epocii fierului”, spun reprezentantii Muzeului National al Banatului pe Facebook.

Si studentii Universitatii de Vest din Timisoara participa la cercetari. Ei au invatat despre modul in care se sapa un complex arheologic, spalarea si sortarea ceramicii, de metoda prin care se recupereaza artefacte mici si ramasite de plante din probele de sol, dar si sa lucreze cu GPS-ul diferential.

Sapaturile de anul acesta se desfasoara sub indrumarea dr. Ioan Bejinariu, dr. Bernhard Heeb si a lui Andrei Balarie – sef sectie Arheologie, la care participa si Delia Apostu si Mariana Paun – restauratori, Rares Muntean – muzeograf, Andreea Stan-David si Adrian Grad – voluntar din Frankfurt.

Fortificatia de la Cornesti dateaza de pe vremea Troiei. Este una foarte intinsa, avand 1.700 de hectare. Cetatea de la Cornesti are patru incinte fortificate, dispuse concentric.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005089 (s)