Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 77    0

Luna viitoare incep prospectiuni pentru petrol in 17 localitati din judetul Timis

 In 17 localităţi din judeţul Timiş vor începe, din luna noiembrie, prospecţiuni pentru a afla dacă subsolul are zăcăminte de petrol care să se preteze la exploatare pe scară largă, reprezentanţii Consiliului Judeţean dand asigurări miercuri că firma care va derula aceste explorări nu caută gaze de şist.

Marcel Mihoc, şeful Comisiei de Urbanism a Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, a arătat că firma care a solicitat autorizaţia pentru a face aceste prospecţiuni nu caută gaze de şist, întrucat structura subsolului judeţului nu permite exploatarea acestora.

'Firma (SC Prospecţiuni SA) a venit să ne arate şi nouă (CJ, n.r.) ce înseamnă o prospecţiune, să avem o imagine mai exactă despre ceea ce se întamplă în judeţul Timiş. Se vor face prospecţiuni pentru petrol, nu pentru gaze de şist, pentru că structura judeţului nu permite exploatarea de gaze de şist', a declarat miercuri, Marcel Mihoc, consilier judeţean PSD.

El a precizat că Timişul este singurul judeţ care i-a cerut acestei societăţi autorizaţie de construcţie, întrucat administraţia doreşte ca aceste lucrări să se realizeze în condiţii de securitate maximă, fără efecte secundare. De asemenea, Consiliul Judeţean a cerut firmei să îi transmită rezultatele prospecţiunilor, pentru a se cunoaşte şi la nivel local ce bogăţii are subsolul timişean.

Arealul avut în vizor de Prospecţiuni SA este mai larg şi cuprinde comunele: Parţa, Jebel, Pădureni, Şag, Peciu Nou, Uivar (cu toate satele aparţinătoare), Săcălaz, Dudeştii Noi.

Aceste prospecţiuni sunt, de fapt, nişte scanări ale terenului care identifică structura solului şi a subsolului şi pot da indicii despre rezervele de petrol.

Astfel, pe un aliniament de 300 de metri se trasează linii la cate 300 de metri depărtare între ele, iar din 50 în 50 de metri se creează unde de şoc cu aparate speciale. Undele se propagă pe verticală, iar în funcţie de prelucrarea datelor se constată ce rezerve de hidrocarburi sunt în zonă.

Mihoc subliniază faptul că în timpul acestor prospecţiuni nu vor avea loc mici cutremure, cum se produc în alte părţi, întrucat undele cu care se fac prospecţiunile nu se simt.

Citeste si...

30 Octombrie 2013
 1748    0
30 Octombrie 2013
 1411    0
29 Octombrie 2013
 1389    0
29 Octombrie 2013
 1564    0
29 Octombrie 2013
 1597    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu