News Flash:

Cotaţia grâului a crescut semnificativ luni

Rusia a anunţat că nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră

18 Iulie 2023
263 Vizualizari | 0 Comentarii


Cotația grâului a înregistrat o creștere semnificativă luni, în urma anunțului Rusiei conform căruia nu mai participă la acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, conform informațiilor furnizate de Reuters. Kremlinul susține că decizia luată nu are nicio legătură cu atacul asupra podului Kerci din Crimeea.

La bursele de cereale din Chicago, prețurile futures ale grâului au înregistrat o creștere de 3,4% luni, ajungând la 6,84 dolari pe bushel (aproximativ 27 de kilograme), după ce anterior au înregistrat o creștere de peste 4%. Expirarea acordului va obliga Ucraina să își exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale și granița UE, având în vedere costurile logistice ridicate, conform analiștilor.

Acordul, care a fost încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU și a Turciei, a fost prelungit de mai multe ori și trebuia să expire luni. Moscova a afirmat de câteva luni că nu se mai îndeplinesc condițiile pentru o nouă prelungire. Acordurile încetează să mai fie în vigoare începând cu 17 iulie, deoarece partea referitoare la Rusia nu a fost îndeplinită, a declarat Dmitri Peskov.

"Astăzi, acordurile de la Marea Neagră încetează să mai fie în vigoare. Așa cum a afirmat președintele Federației Ruse mai devreme, acordul expiră la 17 iulie. Din păcate, partea care privește Rusia din acest acord de la Marea Neagră nu a fost îndeplinită până acum. Prin urmare, acesta este denunțat", a declarat Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Totuși, conform TASS, el a precizat că atunci când "partea referitoare la Rusia va fi îndeplinită, partea rusă va reveni imediat la punerea în aplicare a acestui acord".

Decizia Moscovei de a se retrage din acord pune capăt unui acord privind exportul de cereale din Ucraina aproape un an de la încheierea sa, sporind incertitudinea privind aprovizionarea globală cu cereale și intensificând tensiunile în regiune. Această decizie amenință o rută comercială importantă pentru Ucraina, care este unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale și ulei vegetal din lume, într-un moment în care începe să își recolteze următoarea recoltă.

Anunțul Moscovei vine după ce drone ucrainene au provocat pagube podului Kerci luni dimineață, un pod-cheie care leagă peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, de teritoriul continental al Rusiei. Cu toate acestea, Kremlinul a negat că ieșirea Rusiei din acord are vreo legătură cu acest eveniment.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1221 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004440 (s)