News Flash:

Bilanț din ce în ce mai negru

110 persoane au murit în incendiile care au devastat aproape în întregime un oraş de pe insula Maui din Hawaii

17 August 2023
213 Vizualizari | 0 Comentarii


Numărul victimelor cauzate de devastatoarele incendii care au cuprins în mare parte un oraș de pe insula Maui a ajuns la 110 de morți, conform anunțului făcut de autoritățile din arhipelagul american Hawaii. Acestea recunosc public că sirenele de avertizare nu au fost activate în timpul tragediei, conform relatărilor AFP.

Incendiul care a afectat orașul-port Lahaina, fosta capitală a regatului Hawaii, este considerat cel mai distrugător din Statele Unite în ultimul secol și încă nu se cunoaște pe deplin amploarea a acestei tragedii.

Critici au fost aduse autorităților locale timp de o săptămână, în special pentru faptul că sirenele de avertizare nu au fost activate pe insula Maui. Potrivit lui Herman Andaya, șeful agenției responsabile cu gestionarea crizelor din Hawaii (EMA), sirenele sunt folosite mai ales pentru avertizarea în caz de tsunami, și locuitorii sunt instruiți să se adăpostească la altitudine când se aud aceste semnale. El a menționat că nu regretă decizia de a nu activa sirenele în acest caz.

În timp ce incendiul cuprindea Lahaina, autoritățile au preferat să transmită avertizările prin televiziune, radio și smartphone-uri, temându-se că locuitorii s-ar putea îndrepta spre foc. Cu toate acestea, aceste măsuri s-au dovedit adesea inutile din cauza întreruperilor de curent și de rețea în insulă, influențate de un puternic vânt generat de un uragan în mijlocul Oceanului Pacific.

Compania de utilități Hawaiian Electric este și ea subiectul criticii pentru că nu a întrerupt furnizarea de curent electric, ceea ce a crescut riscul de incendiu din cauza prăbușirii a numeroși stâlpi electrici.

Președintele american Joe Biden, criticat de opoziția republicană pentru abordarea sa în fața incendiilor devastatoare din Hawaii, urmează să viziteze insula Maui în data de 21 august.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1154 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006447 (s)