News Flash:

Se iau măsuri

Se înăspresc sancţiunile Uniunii Europene contra Belarusului pentru sprijinul acordat Moscovei

4 August 2023
227 Vizualizari | 0 Comentarii


Uniunea Europeană a decis să înăsprească sancțiunile împotriva Belarusului ca urmare a sprijinului acordat de această țară Moscovei în războiul din Ucraina. Noile măsuri includ extinderea listei neagră și restricționarea exporturilor, în special a tehnologiei utilizate pentru drone, potrivit informațiilor furnizate de agenția AFP.

Aceste noi sancțiuni au fost adoptate unanim de cele 27 de state membre ale UE și au ca scop prevenirea eludării sancțiunilor rusești prin intermediul Belarusului. Ele vizează bunuri și tehnologii cu "sensibilitate ridicată" și consolidează interdicția privind exportul de arme de foc și muniții, precum și de componente și tehnologii potențial destinate industriei aeronautice și spațiale, inclusiv fabricarea de drone. Obiectivul este de a alinia sancțiunile împotriva Belarusului cu cele aplicate Rusiei de către UE.

În plus, UE va restricționa exporturile către Belarus de bunuri și tehnologii cu utilizare duală (civilă și militară), precum și de componente utilizate de Rusia în timpul conflictului său: dispozitive cu semiconductori, circuite electronice integrate, echipamente de fabricare și testare, componente optice etc.

Este important de menționat că aceste noi sancțiuni nu ajung la nivelul recomandărilor făcute anterior de Josep Borrell, șeful diplomației UE, ale cărui propuneri "rămân pe masă" pentru o eventuală înăsprire ulterioară.

Pe lângă aceste măsuri, 38 de persoane au fost incluse pe lista neagră a UE pentru încălcări grave ale drepturilor omului, contribuind la reprimarea societății civile și a forțelor democratice, sau beneficiind de regimul președintelui Aleksandr Lukașenko. Printre acestea se numără magistrați, propagandiști și angajați din media de stat, precum și responsabili în colonii penitenciare acuzați de "tortură și rele tratamente aplicate deținuților", în special deținuților politici. Includerea pe această listă duce la înghețarea activelor și la interdicția de a intra pe teritoriul UE.

Treisprezece societăți de stat din Belarus sunt, de asemenea, vizate, inclusiv un producător de echipamente electrice, un grup metalurgic și un conglomerat petrochimic. Aceste societăți sunt acuzate, în special, de reprimarea angajaților care au participat la manifestații și greve împotriva regimului.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007099 (s)