News Flash:

Au sărit în ajutor

Zeci de pompieri se luptă cu flăcările a două mari incendii de vegetație izbucnite la sud și la vest de Atena

19 Iulie 2023
280 Vizualizari | 0 Comentarii

Zeci de pompieri, inclusiv 30 de pompieri români, se luptă cu două mari incendii de vegetație care au izbucnit luni în sud și vestul Atenei, capitala Greciei, conform informațiilor furnizate de GreekReporter și citate de g4media.ro.

Primul incendiu a avut loc în zona Kouvaras, în Attica, la începutul după-amiezii. Un avertisment de evacuare a fost emis pentru mai multe localități din sud-estul Atticii prin intermediul numărului de urgență 112. Vântul puternic alimentează flăcările, ceea ce dificultează munca pompierilor. Incendiul se deplasează spre coasta de sud a Atticii. Locuitorii din Saronida, Anavyssos și Lagonisi au fost sfătuiți să se evacueze către Atena. Au fost raportate case distruse în Lagonisi și Saronida, dar nu există informații despre victime.

Un număr de 55 de pompieri și 20 de autospeciale de pompieri, două unități terestre și 31 de pompieri români cu cinci cisterne de apă au fost mobilizați pentru stingerea incendiului. Aceștia sunt asistați de șase avioane de stingere a incendiilor și patru elicoptere. Potrivit ultimelor informații de la poliție, bulevardul Lavrio a fost închis circulației vehiculelor în ambele direcții între bulevardul Sounion și drumul rural Kouvara.

Ulterior, a izbucnit un al doilea incendiu de vegetație în zona Loutraki, la vest de Atena. Pompierii au declarat că incendiul a pornit din motive necunoscute într-o pădure din localitatea Kallithea din Loutraki, iar o puternică forță de stingere a fost mobilizată pentru a opri flăcările, în condițiile în care bateau vânturi puternice în zonă. Un mesaj primit prin numărul de urgență 112 a ordonat evacuarea zonelor Kallithea, Pefkia și Irene din Corint ca măsură de precauție. Locuitorii au fost instruiți să se deplaseze către orașul de coastă Loutraki.

Anterior, autoritățile grecești au emis un avertisment privind riscul de incendii pe fondul unei valuri de căldură numită "Kleon", care afectează Grecia de patru zile.

Conform hărții de prognoză a riscului de incendii publicată de Agenția de Protecție Civilă, cinci regiuni sunt considerate expuse unui risc foarte ridicat de incendii, fiind încadrate la nivelul 4 (portocaliu) dintr-un maxim de 5. Acestea includ Attica, Grecia Centrală (Viotia, Evia), Peloponezul (Corinthia și Argolida), Marea Egee de Sud (Rodos) și Marea Egee de Nord (Chios, Samos și Ikaria).

Locuitorii și vizitatorii sunt sfătuiți să evite activitățile periculoase, precum focurile de tabără, grătarul sau arderea resturilor de plante în regiunile cu risc, în special în zonele împădurite.

De asemenea, se recomandă o atenție sporită în gestionarea deșeurilor, deoarece materialele precum cutiile de conserve, mucurile de țigară sau sticlele de plastic pot declanșa sau amplifica incendiile.

Autoritățile din Grecia sunt în alertă pentru a preveni repetarea incendiilor catastrofale din 2021, care au provocat decesul a 3 persoane, rănirea a cel puțin 20 și distrugerea a numeroase locuințe, în urma unei perioade de căldură istorică pentru țară, cu temperaturi care au atins 47,1°C.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1162 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008033 (s)