News Flash:

Volodimir Zelenski, aplaudat pentru discursul sau din fata Congresului American

16 Martie 2022
517 Vizualizari | 0 Comentarii
Zelenski

„Doamna presedinte, membri ai Congresului, doamnelor si domnilor, americani, prieteni, sunt mandru sa va salut din Ucraina, din capitala noastra, Kiev, un oras care este atacat cu rachete de trupele ruse, in fiecare zi. Insa nu renuntam. Nici macar nu ne-am gandit la asta pentru o secunda, la fel ca multe alte orase si localitati din tara noastra frumoasa, lovita de cel mai greu razboi de la Al Doilea Razboi Mondial incoace. Am onoarea sa va salut in numele poporului ucrainean, oameni curajosi si iubitori de libertate, care vreme de opt ani au rezistat in fata agresiunilor ruse.

Acum, destinul tarii noastre se decide, destinul poporului nostru – daca ucrainenii vor fi liberi, daca vor putea sa-si mentina democratia. Rusia nu ne-a atacat doar pe noi, nu doar teritoriul nostru, nu doar orasele noastre, a pornit o ofensiva brutala impotriva valorilor noastre, valorile noastre umane de baza. Au venit cu tancurile impotriva libertatii noastre, impotriva dreptului nostru de a trai liber in propria tara, impotriva viitorului nostru, impotriva dorintei noastre de fericire, impotriva viselor noastre nationale, aceleasi vise pe care si voi, americanii, le aveti.

Ca toata lumea in SUA, imi aduc aminte de memorialul de la Rushmore, chipurile presedintilor vostri importanti, cei care au pus fundatia Statelor Unite asa cum sunt ele astazi, democratice, independente si libere si care au grija de toata lumea, de fiecare om care munceste cu sarguinta, care traieste onest si respecta legea. Noi, in Ucraina, vrem acelasi lucru pentru poporul nostru.

In istoria voastra mareata aveti pagini care va vor permite sa ii intelegeti pe ucraineni, sa ne intelegeti acum cand avem nevoie de voi. Aduceti-va aminte de Pearl Harbor, acea dimineata groaznica, 7 decembrie 1941 cand cerul vostru s-a umplut de avioane care va atacau, aduceti-va aminte, aduceti-va aminte de 11 septembrie, acea zi teribila cand raul a incercat sa va transforme orasele in campuri de lupta, cand oameni nevinovati au fost atacati, atacati din aer.

Tara noastra trece prin aceleasi lucru in fiecare zi acum. In fiecare noapte, de trei saptamani, o multime de orase ucrainene – Odessa si Harkov, Cernihiv si Sumi, Jitomir si Mariupol. Rusia a transformat cerul Ucrainei intr-o sursa de moarte pentru mii de oameni. Trupele ruse deja au tras peste 1000 de rachete spre Ucraina, nenumarate bombe care ne omoara cu precizie. Este o teroare pe care Europa n-a mai cunoscut-o de 80 de ani si cerem un raspuns la aceasta teroare de la intreaga lume. Este prea mult ce cerem? Sa se creeze un spatiu de excludere aeriana deasupra Ucrainei pentru a salva oameni. Este prea mult? O zona umanitara de excludere aeriana prin care Rusia sa nu ne mai poata teroriza orasele.

Daca cerem prea mult, oferim o alternativa – avem nevoie de avioane puternice care sa ne apere poporul, sa apere Europa, stim ca exista si ca le aveti, dar ele sunt la sol, nu in cerul ucrainean, nu ne apara poporul.

Am un vis – aceste cuvinte le stiti cu totii – Am un vis, am o nevoie. Trebuie sa protejez cerul nostru. Avem nevoie de ajutorul vostru. Asta inseamna acelasi lucru, acelasi lucru la care va ganditi cand spuneti „Am un vis”.

Ucraina este recunoscatoare pentru ajutorul SUA, pentru tot ce guvernul si poporul vostru a facut pentru noi. Sunt recunoscator presedintelui Biden pentru implicarea sa personala, pentru angajamentul lui sincer pentru apararea Ucrainei si democratiei in toata lumea. Va sunt recunoscator dumneavoastra pentru rezolutia care recunoaste crimele comise impotriva poporului ucrianean.

E adevarat, in cea mai neagra perioada pentru noi, pentru toata Europa, va cer sa faceti mai mult. Pachete noi de sanctiuni sunt necesare, constant. In fiecare saptamana. Pana cand rusii se opresc. Sanctiunile sunt necesare pentru toti cei care sustin acest regim nedrept. Propunem ca SUA sa sanctioneze toti politicienii rusi care raman in birourile lor si nu rup legaturile cu cei responsabili de agresarea Ucrainei.

De la membrii Dumei de Stat pana la fiecare oficial fara morala. Toate companiile americane trebuie sa paraseasca piata ruseasca pentru ca este inundata de sangele nostru.

Doamnelor si domnilor din Congres, va rog sa actionati, daca aveti companii in districtele dumneavoastra care finanteaza masinaria de razboi a Rusiei, va rog sa puneti presiune, sa va asigurati ca rusii nu primesc nici macar un cent pe care sa-l foloseasca apoi pentru a incerca sa distruga poporul ucrainean.

Toate porturile americane ar trebuie inchise pentru bunuri rusesti. Pacea e mai importanta decat banii si trebuie sa aparam acest principiu in toata lumea. Noi deja am devenit o parte a coalitiei anti-razboi care uneste multe tari, toti cei care au reactionat la decizia lui Putin de a invada. Dar trebuie sa facem mai mult, trebuie sa creem noi instrumente pentru a raspunde rapid si sa oprim invazia.

Ar fi drept daca s-ar incheia intr-o zi, in 24 de ore, daca raul ar fi pedepsit imediat. Astazi, lumea nu are astfel de instrumente, razboaiele din trecut i-au facut pe predecesorii nostri sa creeze institutii care sa ne protejeze de razboi. Dar ele nu functioneaza, avem nevoie de unele noi. Va propunem sa creem o asociatie U-24, uniti pentru pace. O uniune a tarilor responsabile care au puterea si constiinta sa opreasca conflicte imediat, sa ofere asistenta in 24 de ore daca e nevoie, chiar si arme si sanctiuni daca e nevoie.

Daca o astfel de alianta ar exista azi, am putea sa salvam mii de vieti in multe tari ale lumii, cei care vor pace, care sufera nedreptati inumane

Sa fii liderul lumii inseamna sa fii liderul pacii. Pacea nu depinde doar de tine si de poporul tau, depinde si de cei de langa tine, de cei care sunt puternici. A fi puternic inseamna a fi curajos si pregatit sa lupti pentru viata si libertatea cetatenilor, ca cetateni ai lumii, pentru drepturile omului, pentru libertate si pentru dreptul de a trai decent si pentru dreptul de a muri cand iti vine vremea si nu cand vrea altcineva.

Astazi, poporul ucrainean nu apara doar Ucraina, aparam valorile lumii si Europei in numele viitorului.

Acum, am aproape 45 de ani. Astazi, varsta mea s-a oprit odata cu inima a peste 100 de copii. Nu vad niciun sens al vietii daca nu poate opri moartea. Ca lider al tarii mele, ii spune presedintelui Biden, sunteti liderul tarii dumneavoastra marete, va doresc sa fiti si liderul lumii, iar sa fii liderul lumii inseamna sa fii liderul pacii.

Va multumesc!

Glorie Ucrainei!”, a spus presedintele Ucrainei in fata Congresului SUA.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1188 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005625 (s)