News Flash:

Noi măsuri luate de Ministerul Mediului

Tăierile ilegale de păduri vor fi monitorizate din satelit de către statul român

24 Noiembrie 2023
141 Vizualizari | 0 Comentarii

Statul român va monitoriza tăierile ilegale de păduri prin intermediul tehnologiei satelit. Ministerul Mediului a dezvăluit câștigătorul contractului destinat dezvoltării sistemului de monitorizare.

Ministerul a comunicat că raportul procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică pentru implementarea sistemului a fost făcut public.

„Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective. În suprafeţele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluţie sau a personalului de teren. Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren şi 4 drone echipate cu camere optice, termice şi senzor LiDAR”, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Aplicația SUMAL 2.0 oferă utilizatorilor informații despre procedurile de exploatare a lemnului, locațiile de încărcare a transporturilor de masă lemnoasă și detalii relevante despre aceste puncte.

Conform declarațiilor ministrului, capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere va fi consolidată prin achiziționarea a 15 stații de lucru avansate, echipate cu sistem de răcire pe apă, și 15 laptopuri, furnizând astfel posibilitatea efectuării de analize complexe în teren, la fața locului.

„Toate aceste investiţii vor duce România alături de ţările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

Conform Ministerului, contractul, evaluat la suma totală de 31.590.677,18 lei fără TVA, respectiv 37.592.905,84 lei cu TVA, reprezintă o componentă a proiectului „Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizare a pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul PNRR.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006766 (s)