News Flash:

Dispună între prefect și primar

Se va muta fosta statuie a Ostașului Sovietic din Parcul Scudier din Timișoara?

19 Mai 2023
226 Vizualizari | 0 Comentarii


Prefectul Timișului, Mihai Ritivoiu, îi cere primarului Fritz să mute fostul monument al Ostașului Sovietic din Parcul Scudier din Timișoara. În schimb, primarul afirmă că o astfel de propunere nu trebuie să provină de la el.

Ritivoiu menționează că a luat parte la dezbaterea organizată de Inițiativa Timișoara și Societatea Timișoara cu privire la viitorul Monumentului dedicat Ostașului Român, fostă statuie a Ostașului Sovietic.

„Ca urmare a acesteia, îi solicit primarului Timişoarei să inițieze demersurile pentru mutarea prezentei statui şi pentru construirea în loc a unui alt monument, mai adecvat şi mai aproape de sufletul Timişoarei. Recomand discuții cu Facultatea de Arte, elaborarea unor teme, consultarea populară şi apoi organizarea unui concurs de soluții pentru noul ansamblu. Revoluția din 1989 ar putea fi una din teme. Ne reprezintă ca oraş mai mult decât orice altceva.”, a scris prefectul din Timiș, Mihai Ritivoiu, pe pagina de Facebook.

El subliniază că semnificația unui monument comandat și construit pentru a glorifica ostașul sovietic nu poate fi modificată doar prin schimbarea plăcii care acum îl dedica ostașului român.

„Ca prefect, am dispus ca evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale să nu se mai țină în acest loc. Dar monumentul ocupă în continuare un loc central, lângă Catedrală, pe traseul Revoluției între Piața Maria și Piața Victoriei. Este rolul executivului Primăriei Timişoara să facă consultări şi să vină cu propuneri. Statuia nu trebuie mutată mâine, ci doar după ce sunt parcurşi toți paşii fireşti. Dar trebuie mutată, iar un termen trebuie asumat”, mai precizează Ritivoiu.

Potrivit prefectului, PSD Timișoara va susține orice inițiativă propusă de conducerea primăriei în această chestiune, iar în cazul în care nu se întreprinde nimic, Ritivoiu afirmă că PSD va iniția un proiect de hotărâre în Consiliul Local Timișoara.

Într-o declarație acordată expressdebanat.ro, primarul Timișoarei a precizat că decizia privind mutarea monumentului din parc, situat în apropierea catedralei, nu trebuie să fie luată de el în mod unilateral. Fritz a menționat că o astfel de decizie ar trebui luată după o dezbatere amplă în comunitate, care să implice toți factorii relevanți, inclusiv școlile și universitățile.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1299 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006096 (s)