News Flash:

Se redeschide Sinagoga din Cetate, aflata in renovare. Va putea fi vizitata timp de doua saptamani

4 Mai 2022
413 Vizualizari | 0 Comentarii
sinagoga

Sinagoga din Cetate, al carei proces de restaurare nu este finalizat, va fi redeschisa, vineri, la ora 13, printr-o ceremonie la care vor participa oficialitati si membri ai comunitatii. A fost inchisa in 1985, din cauza degradarii si a scaderii populatiei evreiesti. 
 

 
Sinagoga din cartierul Cetate a fost construita intre anii 1863-1865 la initiativa rabinului Mauriciu Hirschfel.

Cladirea a fost proiectata de arhitectul vienez Ignatz Schuhmann in stil eclectic si maur.

Edificiul a beneficiat de doua inaugurari oficiale, iar la a doua, din 7 mai 1872, a participat si imparatului Franz Josef I.

Fatada este placata cu caramizi aparente si placi ceramice. Cladirea are doua turnuri si o cupola. In interior, exista o orga Wegenstein instalata in 1866.

In anul 1985, sinagoga din cartierul Cetate a fost inchisa din cauza degradarii si a scaderii populatiei evreiesti.

Primarul Dominic Fritz a anuntat, marti, ca sinagoga din Cetate, al carei proces de restaurare nu este finalizat, va fi redeschisa, vineri, la ora 13, printr-o ceremonie la care vor participa oficialitati si membri ai comunitatii.

Desi sambata se implinesc 150 de ani de la vizita imparatului austriac, fiind zi de Sabat, ceremonia nu se poate organiza, astfel ca a fost aleasa data de 6 mai.

„Va fi o cladire care va servi pentru rugaciune, dar si evenimente cultural. Primaria a alocat 840.000 de lei anul trecut si anul acesta pentru renovarea cladirii. Este si un obiectiv prevazut in dosarul de candidatura”, a precizat, marti, primarul Dominic Fritz.

Luciana Friedman, presedintele Comunitatii Evreiesti din Timisoara, a spus ca odinioara comunitatea numara 13.000 de persoane, insa acum au mai ramas doar 600 de persoane.

De vineri, vreme de doua saptamani, Sinagoga din Cetate va putea fi vizitata de timisoreni si turisti.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1251 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006652 (s)