Peste 1,5 milioane de euro, majoritatea bani norvegieni, vor fi investiti pentru refunctionalizarea Turnului de Apa din Iosefin, viitorul centru cultural al Timisoarei. Primaria Timisoara a pornit licitatia pentru executie, iar turnul ar trebui sa fie transformat complet spre sfarsitul lui 2022.
Primaria Timisoara a lansat licitatia de executie pentru refunctionalizarea Turnului de Apa din Iosefin. Pune la bataie 7,88 milioane de lei, aproape 1,6 milioane de euro, din care majoritatea (7,3 milioane lei – n.r.) sunt bani norvegieni, obtinuti prin Programul Ro-Cultura, Granturile SEE 2014-2021.
De la bugetul de stat vin 1,29 milioane de lei, iar Primaria Timisoara si Asociatia Prin Banat, care se ocupa de proiect, trebuie sa puna 2,1 milioane de lei. Contractul de finantare a fost semnat inca din septembrie 2020, iar data de finalizare a proiectului este 29 februarie 2024. Ofertele pot fi depuse pana in 3 august, iar termenul de executie a fost stabilit la 15 luni.
Proiectul tehnic pentru transformarea Turnului de Apa din Iosefin a fost intocmit de SC Studio Unu de Arhitectura SRL.
„Amenajarea exterioara presupune o rampa de acces catre turn si amplasarea unei mici constructii (birou administrativ si grupuri sanitare), care impreuna sa constituie un aparat complex de intrare. Accesul in turn este tratat ca un traseu pentru observarea constructiei din exterior si care poate fi folosit ca spatiu expozitional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampa de acces, se vor realiza gradene de beton si o copertina”, se arata in documentatie.
Cafenea la intrare, lift panoramic si terasa belvedere la 45 de metri inaltime
La intrarea in turn va fi amenajata o cafenea, care va fi conectata cu spatul exterior, la cota 24,75 m va fi amenajata o sala de expozitii, la cota +28,50 m va fi facut un spatiu foaier, la +34,50 m o sala pentru activitati culturale, iar la cota +45,50 m va fi amenajata o terasa belvedere.
Turnul de Apa din Iosefin va fi transformat complet: va avea scari interioare noi, tamplarie exterioara noua, vor fi curatate finisajele existent, caramida aparenta/beton si va avea finisaje interioare noi. In interior va fi amplasat si un lift panoramic, iar retelele de utilitati vor fi refacute si va fi realizat un sistem de iluminat arhitectural atat pentru cladire, cat si pentru spatiul exterior.
Dupa ce vor fi gata lucrarile, Turnul de Apa va fi introdus in circuitul cultural al orasului. Asociatia Prin Banat se va ocupa de viitorul centru cultural.
Pe perioada lucrarilor vor fi tururi si vizite de santier pentru studentii de la facultatile de profil, pentru a observa procedurile si tehnicile din cadrul procesului de restaurare. Se va face si un eveniment de proiectii 3D pe monumentul istoric. Vor fi realizate sesiuni de cercetare care se vor concretiza intr-o expozitie permanenta dedicata monumentului, in expozitii temporare si se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiente de vedere.
Monumentul industrial de pe strada Gh. Baritiu, cu inaltimea de 52 de metri, a fost ridicat in 1914, ca un „frate geaman” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani inainte. A fost proiectat de arhitectul Laszlo Szekely pentru a servi pentru compensarea consumului maxim de apa din cursul zilei. Atat turnul din Iosefin, cat si cel din Fabric puteau aproviziona orasul cu apa timp de patru ore.
© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1283 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005851 (s)
Comentarii (0)