News Flash:

Se cauta arheologi care sa sape pe bd. Cetatii. Viceprimarul Latcau asigura ca nu o sa se produca intarzieri

30 August 2021
340 Vizualizari | 0 Comentarii
bulevardul cetatii

S-au gasit deja primele vestigii pe bd. Cetatii, unde se lucreaza deja de doua luni, dar arheologii inca n-au intrat pe santier. Potrivit viceprimarului Ruben Latcau, cercetarile arheologice nu ar trebui sa afecteze lucrarile, pentru ca acestea se desfasoara pe mai multe tronsoane. Primaria cauta specialisti, la doua saptamani de la descoperirea vestigiilor.
 
 
Primaria Timisoara cauta sa cumpere „servicii de cercetare arheologica preventiva in vederea descarcarii de sarcina arheologica cu patrimoniu arheologic reperat, afectat de lucrarile de executie aferente obiectivului de investitii «Reabilitare linii de tramvai si modernizarea tramelor stradale in Municipiul Timisoara, Traseu 4, Bd. Cetatii»”.

Muncitorii de la Porr Construct care lucreaza pe Cetatii au dat de vestigii la inceputul lunii august, astfel ca lucrarile au fost sistate de la nr. 30 pana la intersectia cu Gh. Lazar. Viceprimarul Timisoarei spune ca sapaturile arheologilor care vor intra pe santier nu ar trebui sa afecteze lucrarile.

„Pe Cetatii scoatem la licitatie studiul arheologic pe toata suprafata, pentru ca in proiectul initial nu era inclusa descarcarea arheologica. Nu o sa se produca intarzieri, pentru ca deja au inceput sa lucreze pe frontul urmator. Daca gasesc si acolo, intram pe urmatorul tronson, sper sa nu fie tot Cetatii un tronson continuu. Oricum, si pe acest tronson care a fost inceput, intre Bogdanestilor si Gh. Lazar, nu este totul blocat, doar jumatate, pana la numarul 30”, ne-a explicat edilul.

Potrivit lui Latcau, va fi facut mai intai un studiu de sol, pentru a se detecta exact daca sunt probleme de vestigii, iar sapatura arheologica va fi facuta ulterior.

„Am avut doua discutii cu singurele doua entitati din Timis care fac astfel de lucruri, Muzeul Banatului si UVT, am primit oferte de la amandoua, am stabilit un cost unitar si vom face un contract pe cost unitar, care sa fie un contract larg, sa permita orice interventii, oriunde mai apar pe Cetatii. Am mai avut ceva probleme sub linia de cale ferata, unde solul are alta consistenta decat cea pe care am asteptat-o, chiar in zona aceea nu s-au facut sapaturi la studiul geo, vor fi niste injectari, anumite tratamente, dar nu prezinta probleme de intarzieri”, a conchis Latcau.

Pe Cetatii se lucreaza deja, din 18 august, pe tronsonul din Cetatii ce leaga Gheorghe Lazar de Calea Torontalului. Circulatia se desfasoara pe cealalta parte a bulevardului in ambele sensuri. Traficul a fost inchis dinspre Bogdanesti spre Torontalului, pana la Gheorghe Lazar timp de trei luni, incepand din 28 iunie, iar de la Gheorghe Lazar pana la capat nu se poate circula timp de sase luni, incepand din 18 august.

Ordinul de incepere pentru santierul de pe bd. Cetatii a fost dat in 21 septembrie 2020, iar durata contractului este de 36 de luni, din care sase luni pentru proiectare si 30 de luni pentru executie. Teoretic, santierul ar trebui sa fie gata in doi ani si jumatate.

Lucrarile sunt executate de Porr Construct, care s-a asociat cu alte sapte firme – Porr Bau GmbH (tert) si Baicons Impex SRL, Imsat, Sanel, Swarco Traffic Romania, Manro SRL cu SC Pesit Rom SRL (subcontractanti) – si costa 83,7 milioane de lei cu tot cu TVA, echivalentul a 17 milioane de euro.

Bulevardul ar trebui sa aiba patru benzi de circulatie, linii de tramvai duble inierbate, trotuare si piste de biciclete decente.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1092 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004830 (s)