News Flash:

Municipalitatea timișoreană a lansat un concurs de idei

Se caută soluții pentru ca Timișoara să devină unul verde

5 Aprilie 2023
277 Vizualizari | 0 Comentarii


Primăria Timișoara a luat inițiativa de a transforma orașul într-unul mai verde și anunță lansarea unui concurs de idei. Timișorenii sunt invitați să participe și să ofere cele mai bune propuneri, cu posibilitatea de a câștiga premii în valoare de până la 3.000 de euro.

Concret, UrbanizeHub, în parteneriat cu Timișoara, Arad, Lugoj și Reșița, derulează proiectul "Soluții Inovative pentru Orașe Verzi" și organizează un concurs de soluții pentru cetățenii cu inițiativă din comunitate.

„Concursul UrbanLab for Green Cities se va desfășura în perioada 21 – 23 aprilie, în format hibrid, cu posibilitatea participării atât online, cât și fizic, într-o locație din Timișoara. Cele mai bune soluții vor fi recompensate cu premii cu o valoare de până la 3.000 euro. Fondul de premiere este pus la dispoziție de organizator. Soluțiile create în cadrul acestui concurs vor fi prezentate în cadrul conferinței UrbanTalks care va avea loc la Timișoara în data de 27 aprilie și la care vor participa reprezentanți ai administrațiilor publice, lideri din societatea civilă, antreprenori, reprezentanți ai Comisiei Europene și experți în dezvoltare sustenabilă, pentru a discuta despre viitorul verde și smart al orașelor”, a declarat instituția.

Înaintea lansării concursului, s-a organizat o campanie de consultare publică pentru a afla prioritățile cetățenilor în ceea ce privește investițiile și nevoile orașului. Prin intermediul unui sondaj adresat celor patru orașe, s-au primit peste o mie de răspunsuri de la cetățeni, iar după centralizarea lor s-au validat planurile de acțiune pentru comunitățile urbane.

În urma acestei consultări, s-au identificat trei direcții principale pentru proiectele ce pot fi propuse: orașul verde prin design urban (mobilitate, spații verzi, infrastructură verde-albastră), orașul verde prin tehnologie (digital) și orașul verde prin implicare (educație, voluntariat), toate având la bază nevoile și preferințele exprimate de către cetățeni.

„În prima categorie de proiecte intră orice propunere de design urban, regenerare urbană, urbanism sau mobilitate sustenabilă. Pot fi propuse soluții de pietonalizare, de îmbunătățire a spațiilor nefolosite, de transformare a unor spații părăsite în spații verzi.  În cea de-a doua categorie se încadrează proiectele care propun aplicații ce pot îmbunătăți viața cetățenilor dintr-o comunitate urbană și care au legătură cu conceptul de oraș sustenabil și verde: aplicații de reducere a risipei de hrană, de mobilitate, de eficiență energetică, de digitalizare a administrației, de stimulare a folosirii energiei verzi, de educare și conștientizare a publicului. Peste 95% dintre cetățenii care au participat la sondaj, au declarat că sunt dispuși să se implice în transformarea verde a orașului, fie prin acțiuni de voluntariat, fie prin schimbarea comportamentului, astfel încât să aibă un impact mai redus asupra mediului. Propunerile care se încadrează în această ultimă categorie au ca scop stimularea cetățenilor de a se implica prin acțiuni concrete, idei, proiecte ce pot angrena mai mulți oameni, în transformarea verde a comunității”, a oferit explicații Primăria Timișoara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005265 (s)