News Flash:

Scumpirea gigacaloriei, amanata. Dominic Fritz a retras a doua oara proiectul, asteapta un semn de la Bucuresti

5 Noiembrie 2021
324 Vizualizari | 0 Comentarii
Dominic Fritz

Consilierii locali n-au apucat nici de aceasta data sa voteze noul pret al gigacaloriei in Timisoara, dupa ce primarul Dominic Fritz l-a retras de pe ordinea de zi a sedintei „de indata” de joi. Este a doua oara cand retrage proiectul, motivand ca FALT a avut cateva intrebari si ca oricum nu e sigur cu cati bani poate ajuta guvernul. Timisorenii ar trebui sa afle totusi luna aceasta cat de mari vor veni facturile de intretinere in sezonul 2021-2022.
 
 
„O sa retrag proiectul cu gigacaloria, desi este urgent. A intrat dupa dezbaterea publica FALT, au mai facut o adresa scrisa cu o lista lunga de intrebari, vreau sa dam sansa Colterm sa raspunda la toate in scris, ca sa clarificam totul. Au mai fost si niste discutii cu AMR si cu felul in care guvernul va finanta din bugetul de stat termia in iarna asta. A fost votata si Legea plafonarii care prevede o parte de subventionare direct catre UAT-uri, pentru termie. (…) Il retrag ca sa putem raspunde la toate intrebarile si sa clarificam in aceste zile si ce mai… au fost intrebari si din partea dumneavoastra, cum includem ce vine din partea guvernului”, a explicat, joi, Dominic Fritz.

Decizia lui Dominic Fritz vine la cateva zile de la dezbaterea publica organizata luni pe acest subiect, la care a fost prezent doar presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara, Petru Olariu, dar si la cateva zile de cand Primaria Timisoara a cerut peste 350 de milioane de lei de la guvern pentru acest sezon de iarna.

Propunere: dublare de pret cu facturi triple
Va reamintim, se propune dublarea pretului gigacaloriei, in timp ce subventia municipalitatii ramane la fel, pentru ca a ajuns la nivelul maxim.

De la 415,39 lei/MWh inclusiv TVA (483,10 lei/Gcal inclusiv TVA), gigacaloria livrata consumatorilor casnici ar urma sa ajunga la 851,27 lei/MWh (990,03 lei/Gcal; 1 Gcal = 1,163 MWh). Din aceasta suma 207,27 de lei/MWh acopera primaria prin subventie, astfel ca timisorenii ar trebui sa plateasca, daca propunerea va trece in cele din urma, diferenta pana la 644 lei/MWh inclusiv TVA. Deci, de la 208 lei la 644 lei/MWh.

Consilierii locali ai PNL au anuntat inca de joi dimineata ca nu sunt de acord cu dublarea tarifului si ca vor propune o crestere de 20,7%, in timp ce alesii PSD si ai Pro Romania au transmis ca nu vor sustine modificarea pretului gigacaloriei.

Nu se stie clar cat vor plati timisorenii
Deocamdata nu se stie sub ce forma va ajunge proiectul de hotarare din nou in atentia consilierilor locali, dar un lucru e clar: pretul gigacaloriei trebuie sa creasca.

„O sa vin in urmatoarele zile ori cu exact acest HCL, ori cu o varianta usor modificata, in functie de cum parcurg discutiile si cu Ministerul Finantelor. Asa sau asa, mesajul meu este ca o majorare a tarifului va fi ramane necesara. (…) Ramane inclusiv din punct de vedere legal o parte din problema, ca subventia este reglementata. Consiliul Concurentei ne spune foarte clar care este subventia pe care putem s-o platim, 15 milioane de euro pe an. Va ramane intrebarea daca nu plateste populatia, daca nu putem sa platim noi, cel putin pe subventie… O discutie este plata prin pierderi tehnologice, reteaua fiind a noastra, cine acopera restul si tocmai asta este acum discutia cu guvernul”, a mai explicat Dominic Fritz, in sedinta consiliului local de joi.

Nu se stie clar nici in ce fel ajuta guvernul Timisoara, desi situatia Colterm este una destul de grava. Societatea a intrat recent in insolventa, iar timisorenii au ramas trei zile fara caldura si apa calda, dupa ce E.ON a oprit robinetul de gaz din cauza datoriilor uriase. Colterm are insa datorii istorice de sute de milioane de lei si cu greu s-a gasit un alt furnizor de gaz, Tinmar Energy.

Primarul Timisoarei este constient ca alesii locali ar putea fi pusi sa ia o decizie fara sa cunoasca toate aspectele.

„Judecand dupa cum se dezvolta situatia in aceasta iarna, nu vreau sa bag mana in foc, s-ar putea sa trebuiasca sa luam niste decizii fara sa stim toata imaginea”, le-a mai spus Fritz consilierilor, in sedinta de joi.

In aceeasi sedinta s-au alocat 15,3 milioane de lei pentru functionarea Colterm pe luna noiembrie. Este doar jumatate din suma anuntata de Dominic Fritz ca necesar pentru ca timisorenii sa aiba apa calda si caldura in aceasta luna.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1165 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005262 (s)