News Flash:

Santierul de la Cinema Victoria, pe ultima suta de metri. Pentru celelalte cinematografe se fac „strategii de functionare”

5 Noiembrie 2021
388 Vizualizari | 0 Comentarii
Cinema Victoria

Trei din cele sapte cinematografe ale Timisoarei sunt in santier, dar primaria nu stie inca ce se intampla cu ele. S-a facut un sondaj care ar trebui sa faca lumina in aceasta situatie. La Cinema Victoria lucrarile sunt pe ultima suta de metri, anunta primarul Dominic Fritz, iar la Dacia si Studio sunt in grafic.
 
Primaria Timisoara a reusit, in decembrie 2017, sa preia de la RADEF sapte dintre cele opt cinematografe din oras: Freidorf, Timis, Dacia, Victoria, Unirea, Fratelia si Arta. Pentru Cinema Studio s-a mers in instanta, dar in cele din urma a ajuns si acesta in proprietatea PMT.

Despre reabilitarea spatiilor se vorbeste de multi ani. Multe au ajuns ruine si adaposturi pentru oamenii strazii, iar municipalitatea a reusit pana acum sa porneasca trei santiere, la Victoria, Dacia si Studio. Sunt mai avansate lucrarile la Cinema Victoria din Balcescu, despre care viceprimarul Ruben Latcau spunea ca vor fi gata in decembrie, in timp ce Dacia ar urma sa fie finalizat in 2022. Primarul Dominic Fritz vine cu o actualizare.

„Cinci din fostele cinematografe ale Timisoarei se afla acum in diferite faze de modernizare. La fostul Cinematograf Victoria lucrarile sunt pe ultima suta de metri. La cel din Dacia si la Cinema Studio lucrarile avanseaza si suntem in graficul de executie. La cinematograful Timis este pe final procedura de achizitie a constructorului si vrem sa pornim lucrarile de reabilitare cat mai repede. La fostul cinematograf Freidorf am depus cererea de finantare pentru fonduri europene in luna septembrie, suntem in faza de evaluare, dupa care urmeaza semnarea contractului de finantare”, a transmis primarul Timisoarei pe Facebook.

Strategii de functionare si administrare
Deocamdata nu se stie ce se va intampla cu cinematografele preluate de la Regia Romania Film sau cine le va gestiona. Una dintre conditiile predarii spatiilor era sa fie organizate patru proiectii de film in fiecare luna. Pentru restul, primaria a distribuit un chestionar pentru timisoreni.

„Trebuie sa construim impreuna cu intreaga comunitate, ce ne dorim sa gazduim in aceste spatii. Impreuna cu colegii de la Centrul de Proiecte Timisoara si cu operatori culturali lucram la posibile strategii de functionare si administrare a acestor spatii. Luna trecuta, cu ajutorul unui chestionar am colectat opinii si potentiale solutii. (…) Suntem in perioada de analiza a raspunsurilor colectate”, a mai precizat Dominic Fritz.

Pentru Cinema Victoria si Cinema Dacia vin bani si de la Ministerul Culturii, cam jumatate din valoarea totala a contractului. Iar ultimul cinematograf intrat in santier este Studio, in iunie. Acesta ar trebui sa devina cinema de arta si hub cultural. Primaria Timisoara ar trebui sa finalizeze in curand si licitatia pentru Cinema Timis, unde o singura asociere de firme s-a aratat interesata.

In ceea ce priveste planurile PMT pentru celelalte spatii obtinute acum patru ani de la RADEF, Unirea de pe Mures nu are nici macar documentatie, Arta a fost dat in administrare Teatrului Maghiar, care vrea sa-l transforme cu o investitie destul de mare, iar Cinema Fratelia este prins intr-un proces pentru retrocedare care are termen la inceputul lunii decembrie, la Curtea de Apel. Cinema Freidorf va fi reabilitat cu GAL Freidorf, proiectul fiind declarat eligibil la finantare pe POR 2014-2020, Axa prioritara 9.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1189 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005879 (s)