News Flash:

Trist, dar adevărat!

România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar

19 Martie 2024
169 Vizualizari | 0 Comentarii


Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere în luna februarie, ajungând la 2,8%, față de nivelul de 3,1% înregistrat în ianuarie. Cu toate acestea, România se află pentru a doua lună consecutivă în topul țărilor cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, conform datelor publicate de Eurostat și citate de Agerpres, precum menționează observatornews.ro. Banca Centrală Europeană ia în calcul posibilitatea reducerii ratelor dobânzilor începând din luna iunie, conform unui oficial BCE intervievat de Reuters.

În luna februarie, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Letonia și Danemarca (ambele cu 0,6%), urmate de Italia (cu o inflație de 0,8%). Pe de altă parte, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,1%), Croația (4,8%) și Estonia (4,4%).

Comparativ cu luna ianuarie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 20 de state membre, inclusiv în România, de la 7,3% la 7,1%, a rămas stabilă în cinci țări și a crescut în două state membre.

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,8% în luna ianuarie la 2,6% în luna februarie. De asemenea, datele Eurostat arată că inflația de bază, care exclude prețurile volatile ale bunurilor precum energia și alimentele, a înregistrat o scădere până la 3,3% în februarie, față de 3,6% în ianuarie.

România a înregistrat o scădere a ratei anuale a inflației în luna februarie 2024, coborând la 7,23%, față de 7,41% în ianuarie, conform Institutului Național de Statistică (INS). În această perioadă, prețurile alimentelor au crescut cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.

În ceea ce privește inflația în februarie 2024 comparativ cu februarie 2023, indicele armonizat al prețurilor de consum a fost de 100,78%. Rata anuală a inflației în aceeași perioadă, calculată pe baza acestui indice, a fost de 7,1%. De asemenea, rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni, determinată pe baza aceluiași indice, a fost de 8,7%.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 4,7%, față de 4,8% anterior, și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, conform datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În ceea ce privește BCE, aceasta ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în iunie, după o scădere a inflației din zona euro, a declarat oficialul BCE Pablo Hernandez de Cos într-un interviu publicat duminică, transmite Reuters, citat de news.ro. BCE a menținut costurile de împrumut la un nivel record în această lună, dar a declarat că a făcut progrese în reducerea inflației și a început o discuție preliminară despre reducerea înăspririi monetare.

„Dacă previziunile noastre macroeconomice sunt îndeplinite în lunile următoare, este normal să începem să reducem dobânzile în curând, iar iunie ar putea fi o dată bună pentru a începe”, a afirmat De Cos pentru ziarul spaniol El Periodico.


De Cos a menționat că divergențele de opinie din cadrul Consiliului guvernatorilor BCE referitoare la reducerea ratei dobânzii în iunie sunt legitime, dar până în prezent au fost relativ limitate.

„În orice caz, cred că gradul actual de consens este foarte mare şi sper că aşa va fi în continuare”, a declarat De Cos.

După ce a subestimat o creștere bruscă a prețurilor acum doi ani, banca centrală responsabilă pentru cele 20 de țări care utilizează moneda euro a fost precaută în a declara victoria asupra a ceea ce s-a dovedit a fi cea mai severă criză de inflație din ultimele decenii.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005366 (s)