News Flash:

Reactia primarului Robu dupa ce a fost audiat la politie in dosarul Incuboxx

9 Septembrie 2015
1125 Vizualizari | 0 Comentarii
nicolae robu3
Primarul Nicolae Robu a fost audiat marți, la IPJ Timis, în calitate de martor în dosarul centrului de afaceri pentru tineri, Incuboxx, realizat cu bani europeni. Potrivit edilului, reprezentantii firmei subcontractate s-au deplasat la sediul Incuboxx si au luat cateva componente din instalatii, precum si unele etichete care asigurau garantia anumitor echipamente. Politia Locala nu pazea la acel moment cladirea, insa nici paznicul nu si-a dat prea tare interesul. In cladire nu functioneaza deloc climatizarea, iar caldura poate functiona doar daca este pornita manual.
„Eu si restul comisiei de receptie ne-am deplasat si am fost insotiti in toate incaperile, in toate camerele tehnice, le-am vazut. Au fost anumite obiectii care au fost incluse intr-o anexa la procesul verbal de receptie cu remedieri care trebuiau facute. De baza, la o receptie, sunt referatele proiectantilor, pentru ca ei pot sa faca probe si verificari de parametri pentru un obiectiv, ei cunosc si toate aspectele de detaliu. Conform legii, comisia de receptie, eu am fost presedintele, inspecteaza vizual: adica, te uiti, daca sunt cele 3 cazane, tabloul de automizare, este lift. Inainte de acel moment al receptiei, expertii, proiectantii si membrii comisiei se duc, analizeaza, fac probe si intocmesc documente.
Am considerat ca totul este in regula si am avut bucuria finalizarii unui alt obiectiv pe fonduri europene. Cu ocazia receptii, dvs ati fost de fata. Un domn care am aflat ca era din partea firmei Flexik Automation a spus in gura mare: <<daca nu luati masuri sa imi primesc banii, imi iau echipamentele inapoi!>>. Daca nu a spus in gura mare, mi-a spus mie. Eu i-am spus sa fim calmi, ca ei isi merita banii, dar sa fim calmi si sa rezolvam problemele amiabil. M-am adresat celor de la Saiftim, care erau lideri de asociere, si le-am spus sa plateasca si partenerii. Nu primaria nu a platit acea firma, ci ea n-a fost platita de catre liderul de asociere, care era singurul in relatie contractuala financiara, directa cu primaria. Eu le-am batut obrazul, nu m-am inchipuit ca se ajunge sa se puna in practica acea amenintare – luarea echipamentelor. Pe parcurs m-au mai informat cei implicati in proiect ca cei de la Flexik ameninta ca iau echipamentele daca nu-si primesc banii. Eu nu am treaba cu Flexik, litigiul este intre cele doua firme.
Lucrurile au mers fara ca cineva sa stie ce s-a intamplat sau cel putin fara ca eu sa stiu ca s-a intamplat ceva negativ, pana in noiembrie 2014. In 3 noiembrie 2014, diriginta de santier a fost acolo sa pregateasca ISCIRIZAREA centralei termice, care asigura si caldura si racoarea. A constatat atunci ca din tabloul de automatizare a cazanelor lipsesc niste componente. S-a uitat in registrul de intrari in cladire si a vazut ca in data de 4 octombrie a fost in cladire un domn Potra de la Flexik si un coleg, asa scrie in registru – Potra + un coleg, pentru verificare centrala termica. Din 4 octombrie si pana in 3 noiembrie nu a mai intrat nimeni in cladire. Noi am considerat ca acea amenintare a fost pusa in practica atunci. Evident ca nu puteau sa ia cazanele.
Am mai facut apel la intelegere amiabila, avand aceasta presupunere, ca s-a materializat amenintarea. Vazand ca nu se intampla nimic, am facut un demers oficial catre Flexik, am cerut sa duca inapoi ce a luat, sa puna in functiune, precizand in final ca daca nu se intampla asta pana in 8 decembrie, vom face plangere penala pentru fapta de furt. Am primit un raspuns in care ni se spune ca noi n-am vrut sa luam in seama Flexik si mereu am avut relatia cu Saiftim. Le-am explicat ca nu putem dupa lege sa avem relatia cu ei decat daca vin cu o solicitare si cu acordul liderului de asociatie cu care a venit la licitatie. A zis ca acele echipamente livrate de Flexik sunt ale Flexik pana cand vor fi platite.
Urmare a celor intamplate sunt 2 plangeri penale: una din partea noastra catre Flexik, ca a furat ce e acolo, si o plangere penala, cica, din partea celor de la Flexik impotriva primariei, ca a receptionat de la Saiftim echipamente pentru care Saiftim nu are nicio dovada ca le-a avut. Noi nu stim ce schimb de documente a fost intre cele doua firme. Ei spun acum ca acele echipamente nu au fost ale Saiftim, ca pana nu le-au dat banii, au fost ale lor.
Noi suspectam ca le-a luat el. E o presupunere, pentru ca numai noi au fost si au avut acces la centrala. Noi nu discutam, am facut plangere penala.
Se cerceteaza acum, pentru a se face lumina. Eu am spus cum stau lucrurile. In momentul de fata am fost chemati toti membrii comisiei de receptie, astazi cei din primarie si altadata cei din afara, dirigintii de santier, pentru a da lamuriri privind ce s-a intamplat. Eu am spus la Politie ceea ce am spus acum, ideatic vorbind”, a povestit Robu.
Ce ramane acum de facut? Explica tot primarul Timisoarei! Municipalitatea va folosi fondul de garantie pentru inlocuirea componentelor disparute.
„Ce putem noi face? Sa folosim fondul de garantie de buna executie pentru a face remedierile, daca firma Flexik refuza in continuare sa vina si sa le faca. Noi avem relatie contractuala cu Saiftim, dar daca Flexik le-a luat. Am facut Michelangelo si Iosefin cu firme in insolventa. Receptia finala a acestui obiectiv este peste 5 ani. Sunt cerute pentru remediere mai multe.. pentru orice nu e in regula, noi intervenim in garantia de buna executie si dam in judecata firmele ca nu-si fac treaba. Eu nu am dovada ca Flexik a luat acele componente, este o presupunere a noastra, nu vreau sa fiu acuzat de calomnie, nu pot afirma ca firma Flexik le-a luat… este o suspiciune. Daca firma a luat, ar trebui sa duca acele componente la loc, sa puna in functiune ceea ce a scos din functiune si sa faca sa mearga toata instalatia. E pacat ca pe parcursul verii, in acel obiectiv a fost un aer irespirabil… s-a ajuns la temperaturi de Dumnezeu stie cate grade, 50 de grade, pacat pentru tinerii care lucreaza acolo si pentru echipamente, ca au fost supuse la un regim de temperatura care nu este recomandat pentru ele… au rezistat, nu s-au stricat. Am inteles ca valoarea nu e foarte mare, de ordinul miilor de euro…
Ulterior, in ianuarie, s-a constatat ca au disparut si componente privitoare la racire. Am dispus un inventar apoi, a fost facut sub coordonarea proiectantilor, Gaivoronschi si Andreescu.
Tot ce nu e in regula trebuie sa se remedieze… S-au sesizat infiltratii de apa, faptul ca executantul in invinuieste pe proiectant si proiectantul pe executant pe noi nu ne incalzeste nimic.
E cu atat mai mare pacatul ca s-a intamplat astfel de lucruri, rusine firmei Saiftim si firmei Flexik pentru reactia primitiva avuta… daca cumva Flexik a pus in aplicare ceea ce a spus ca intentioneaza sa faca”, a mai spus edilul-sef.
Politia Locala nu pazea Incuboxxul cand s-au intamplat toate cele povestite de Robu. Paznicul insa nu si-a dat prea tare interesul, din spusele edilului.
„Nu este degeaba Politia Locala, totul s-a intamplat inainte de a pazi Politia Locala, a fost un om de paza acolo, dar cica omul de paza i-a lasat sa mearga, pentru ca erau figuri cunoscute. Au stat o ora si dupa o ora au plecat. E o realitate ca de acolo lipseste ceva, acum s-a discutat cum este firesc, in primul rand cu Comisia de receptie”, a completat Nicolae Robu.

ipj timis incuboxx nicolae robu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1143 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005665 (s)