News Flash:

Cum va fi VREMEA in urmatoarele doua saptamani

8 Septembrie 2015
1521 Vizualizari | 1 Comentarii
vreme frumoasa
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor pentru intervalul 07 – 20 septembrie 2015, care vizeaza toate regiunile tarii: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum si zona montana.
Conform estimarii publicate de ANM, in saptamana 07 – 13 septembrie vremea se mentine usor mai racoroasa decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada, in majoritatea regiunilor tarii.
Dupa 13 septembrie, insa, temperaturile vor incepe sa creasca in aproape toata tara, urmand ca vaorile sa revina la cele normale pentru luna septembrie spre sfarsitul celei de-a doua saptamani din intervalul mentionat.
In Bucuresti, regimul termic se mentine, de asemenea, apropiat de cel normal pentru aceasta perioada a anului in prima saptamana din intervalul mentionat, urmand ca, dupa 12 septembrie, cand sunt prognozate si ploi in unele zone, vremea sa se incalzeasca din nou pentru cateva zile.
Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
ESTIMAREA ANM PENTRU 07 – 20 SEPTEMBRIE 2015
BANAT
In primele zile ale intervalului de prognoza vremea va fi racoroasa, cu medii termice diurne situate in jurul a 22 de grade si nocturne intre 9 si 11 grade. Dupa 12 septembrie, vremea se va incalzi de la o zi la alta, devenind calda pe 15-16 septembrie, atunci cand temperaturile maxime se vor situa, in medie, in jurul valorii de 28 de grade si minimele vor fi de aproximativ 13 grade. Intre 18 si 20 septembrie, regimul termic va redeveni normal, fiind caracterizat de temperaturi diurne de 24 de grade si nocturne de 12 grade, mediate pe intreaga regiune.
Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare intre 10 si 13 septembrie, cand va ploua pe arii extinse si se vor cumula cantitati de apa mai importante si, din nou, dupa 15 septembrie, cand ploile se vor semnala izolat si vor fi, in general, slabe cantitativ.
CRISANA
Vremea va fi racoroasa in decursul primei saptamani a intervalului de prognoza, cand temperaturile maxime se vor situa, in general, in jurul unor valori medii de 20 de grade, in timp ce minimele vor fi de 8...10 grade. Din 13 septembrie va avea loc un proces de incalzire treptata, care va determina, in jurul datei de 16 septembrie, maxime diurne de aproximativ 27 de grade si minime nocturne de 12...13 grade. Ulterior, o noua racire va conduce, in ultimele zile de prognoza, la un regim termic normal pentru aceasta perioada a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 24 de grade si ale minimelor de 12...13 grade.
Va ploua pe arii extinse si mai insemnat cantitativ in jurul datei de 11 septembrie, iar dupa 15 septembrie va creste din nou probabilitatea pentru ploi, dar in general slabe si pe arii mai restranse.
TRANSILVANIA
Intre 7 si 12 septembrie regimul temperaturii aerului va fi usor mai scazut decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada a anului, concretizandu-se prin valori termice diurne de 19...21 de grade si nocturne situate intre 6 si 9 grade. In intervalul 13 – 16 septembrie vremea se va incalzi, si temperatura aerului va creste spre 24...25 de grade ziua si 10 grade noaptea, in medie. Abia in ultimele zile ale celor doua saptamani de prognoza valorile termice se vor apropia de normele climatologice ale perioadei, cu o medie de 22 de grade a valorilor maxime si de 8...9 grade a celor minime.
Probabilitatea de aparitie a averselor pe arii extinse va fi mai mare pe 11,12 si 15 septembrie, cand izolat ploile pot fi mai abundente, iar in rest doar trecator si pe arii restranse va ploua slab.
MARAMURES
Vremea va fi racoroasa in cea mai mare parte a primei saptamani de prognoza, cand temperaturile maxime se vor situa, in medie, intre 18 si 21 de grade, iar cele minime vor fi de 7...9 grade. Dupa 12-13 septembrie va avea loc o crestere a mediilor termice, spre valori diurne de 26 de grade si nocturne de 12 grade, in jurul datei de 16 septembrie. Ulterior, regimul termic va marca o scadere usoara, spre valori apropiate de normele climatologice ale perioadei. Astfel, in ultimele zile ale prognozei, vor fi temperaturi de 22 de grade ziua si aproximativ 11 grade noaptea.
Pe 11 si 12 septembrie va ploua pe arii extinse si, izolat, posibil mai insemnat cantitativ, iar in celelalte zile ale intervalului de prognoza vor fi doar ploi trecatoare, nesemnificative.
MOLDOVA
Valorile termice diurne se vor mentine, in general, in limite normale climatologic pentru aceasta perioada pe parcursul primei saptamani de prognoza, cand se vor consemna medii ale maximelor diurne de 21...23 de grade si ale minimelor nocturne de 9...11 grade. Intre 14 si 16 septembrie vremea se va incalzi, spre valori medii de 25 de grade ziua si 16 grade noaptea, pentru ca la finalul intervalului de prognoza regimul termic sa redevina normal.
Ploi slabe cantitativ se vor semnala aproape in fiecare zi a intervalului de prognoza, dar numai izolat, si doar in jurul datei de 12 septembrie va ploua pe arii extinse.
DOBROGEA
Pe tot parcursul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza regimul termic nu va avea variatii importante, fiind caracterizat de valori medii ale temperaturii aerului apropiate de normele perioadei. Astfel, maximele diurne se vor situa intre 21 si 23 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse, in medie, intre 14 si 16 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi mai mare in jurul datei de 12 septembrie, iar in celelalte zile doar izolat si trecator vor fi posibile ploi slabe.
MUNTENIA
In prima saptamana a intervalului de prognoza regimul termic se va mentine apropiat de cel normal pentru aceasta perioada a anului, cu valori diurne situate, in medie, intre 23 si 25 de grade. Dupa 12 septembrie, un proces de incalzire treptata va determina o crestere a temperaturii aerului, spre medii ale maximelor diurne de aproximativ 26 de grade, pentru ca spre 19...20 septembrie acestea sa scada cu aproximativ 2 grade, vremea redevenind normala din punct de vedere termic pentru a doua decada a lunii septembrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori cuprinse, in medie, intre 11 si 13 grade, pe tot parcursul intervalului de prognoza.
Probabilitatea pentru precipitatii va fi destul de redusa si doar pe 11 si 12 septembrie vor fi ploi pe arii extinse, posibil, izolat, mai importante cantitativ.
OLTENIA
Media regionala a temperaturilor maxime diurne va fi de aproximativ 23...24 de grade in intervalul 7-10 septembrie, apoi va marca o scadere, spre 20 de grade, in jurul datei de 11 septembrie, cand vremea va deveni racoroasa. Dar treptat, un nou proces de incalzire va conduce la valori usor peste mediile multianuale ale perioadei, respectiv 26 de grade, pe 15 si 16 septembrie. In ultimele zile ale prognozei, o noua scadere a temperaturii va readuce regimul termic la normal, cu valori maxime diurne de 23...24 de grade. Regimul termic nocturn, concretizat prin temperaturi de 13 grade la inceputul intervalului, va marca o scadere spre 10 grade pe 9 septembrie, apoi va creste din nou, iar intre 11 si 20 septembrie se va mentine relativ constant, la valori de 12...14 grade.
Intre 10 si 12 septembrie va ploua pe arii extinse si se vor cumula si cantitati de apa mai importante. Ulterior, va mai ploua, dar numai trecator si izolat, dupa data de 15 septembrie.
LA MUNTE
In prima saptamana a intervalului de prognoza vremea va fi racoroasa, cu medii ale temperaturilor maxime intre 10 si 12 grade, in timp ce noptile vor fi destul de reci, cu medii termice de 2...4 grade. Intre 13 si 16 septembrie temperaturile vor fi in crestere de la o zi la alta, astfel incat se vor atinge 18 grade ziua si 8 grade noaptea si, abia spre sfarsitul perioadei de prognoza, regimul termic va reveni la normal, fiind estimate medii ale maximelor diurne de 16 grade si ale minimelor nocturne de aproximativ 7 grade.
Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare intre 10 si 12 septembrie, cand acestea se vor semnala pe arii relativ extinse, apoi va creste din nou dupa 15 septembrie, cand ploile vor fi slabe cantitativ.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1263 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006107 (s)