News Flash:

Avertisment BNR!

Deficitul bugetar la sfârșitul anului riscă să depăşească 6% din PIB

13 Iulie 2023
323 Vizualizari | 0 Comentarii


La sfârșitul anului, există riscul ca deficitul bugetar să depășească 6% din PIB, conform avertismentului economistului-șef al BNR, Valentin Lazea. Acesta atrage atenția că, în absența unor măsuri urgente, România poate pierde fonduri europene. Soluția pe termen scurt, conform lui Valentin Lazea, constă în revenirea la o cotă unică reală, adică eliminarea scutirilor fiscale pentru anumite categorii, cum ar fi IT-ul, agricultura și construcțiile.

Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, a subliniat că, până la data de 1 septembrie, finanțele trebuie să propună un pachet de măsuri care să conducă la o reducere a deficitului cu 2% din PIB, astfel încât să producă efecte pozitive.

“E inacceptabil să depășim chiar cu un leu 5,7%. Consolidare fiscală înseamnă să nu depășim. Punct. Dacă nu ne încadrăm, unul din riscuri e ca banii de la Comisia Europeană să nu mai vină. Un risc pentru piețele financiare private e să nu mai finanțeze România decât la dobânzi, costuri foarte mari”, a afirmat Lazea.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005461 (s)