News Flash:

Primaria a anuntat actiunile care vor avea loc de Ziua Timisoarei

26 Iulie 2021
415 Vizualizari | 0 Comentarii
piata victoriei

Si in acest an orasul va sarbatori Ziua Timisoarei prin actiuni ce se vor derula pe durata mai multor zile, atat in zona centrala, cat si in cartiere, in organizarea Casei de Cultura a Municipiului Timisoara. Programul artistic va fi unul diversificat, de la muzica pop-rock pana la prelucrari folclorice si muzica clasica si se va complete armonios cu materiale educative despre Timisoara, cu ateliere si expozitii. Evenimentele oficiale ale sarbatorii vor avea loc pe data de 3 august, dar, cel putin deocamdata, nu stim despre ce e vorba.

Editia din acest an sta sub semnul declararii anului 2021 drept Anul Diasporei, expozitia ,,Calator intre Viena si Timisoara” a artistului fotograf Calin Piescu urmand sa deschida, in 1 august, seria evenimentelor aniversare in  spatiul expozitional recent reabilitat din incinta Casei de Cultura din Timisoara. Tot duminica, dar in Piata Libertatii, va avea loc concertul pop-rock ,,Timisoreni on stage”, care va prilejui intalnirea cu trupele timisorene Cargo, TM Groove si Beck Corlan.

Luni, 2 august 2021, tot in Piata Libertatii, incepand cu ora 19.00, iubitorii muzicii populare se vor reintalni cu Ansamblul Timisul si solistii Andreea Voica, Carmen Popovici-Dumbrava, Dumitru Stoicanescu, Petrica Miulescu-Irimica, Doriana Talpes, dar si cu Cosmin Rafael Balean Band, care, prin  proiectul muzical inedit ,,Europa in Timisoara”, va prezenta prelucrari din folclorul statelor europene.

Marti, 3 august 2021, pe langa festivitatile oficiale ce se vor desfasura in Piata Unirii incepand cu ora 10.30, este programat si un amplu program artistic sustinut de catre Filarmonica Banatul si corul Voces Timisienses (ora 18.00, Piata Unirii), Opera Nationala Romana din Timisoara (ora 20.00, Piata libertatii) si Zoli Toth, cu proiectul vocal-simfonic ,,Better Together” (ora 22.00, Piata Unirii).

Din pacate, nu putem preciza care sunt evenimentele oficiale ale Zilei Timisoarei, pentru ca aceste au nu au fost anuntate de autoritati.

In acest an activitatile se vor derula si in cartiere si vor consta din tururi ghidate, ateliere si materiale educative despre istoria cartierelor Timisoarei.

Pentru  concertele ,,Timisoreni on stage” si ,,Better Together” accesul se va face pe baza biletelor cu titlu gratuit care se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro.

Pentru toate celelalte evenimente, accesul  se va face in limita locurilor disponibile.

In ambele situatii, accesul este conditionat de respectarea masurilor de prevenire si combatere a raspandirii Covid 19 (purtarea obligatorie a mastii, prezentarea dovezii vaccinarii sau a testarii, conform normelor in vigoare, masurarea temperaturii etc).

Desi Unirea Banatului cu Romania a fost proclamata pe 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, preluarea de jure si de facto a administratiei Banatului de catre autoritatile romanesti s-a produs mult mai tarziu. Istoria Romaniei si a acestui colt de tara consemneaza  intrarea trupelor romane sub comanda colonelului Virgil Economu in Timisoara la data de 3 august 1919, data la care Banatul a fost readus in granitele Romaniei. Momentul istoric trait de Banat si implicit de Timisoara, la 3 august 1919, a capatat o semnificatie aparte in anul 1999, cand, prin Hotararea Consiliului Local nr. 217, a fost stabilita data de 3 august ca  fiind Ziua Timisoarei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1259 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005146 (s)