News Flash:

Guvernul ia măsuri pentru eliminarea evaziunii fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, vrea ca ANAF să fie digitalizat

10 Noiembrie 2023
314 Vizualizari | 0 Comentarii

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat joi, înaintea ședinței de guvern, că va efectua o revizuire a Ordonanței de urgență referitoare la operațiunile de încasări și plăți în numerar. A subliniat că toate limitele actuale privind tranzacțiile cu numerar vor rămâne neschimbate atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Cu toate acestea, a precizat că vor exista două excepții: limita maximă de numerar pentru companii va fi de 50.000 de lei, iar avansul pentru decontare va fi limitat la 1.000 de lei pe zi. De asemenea, premierul a exprimat dorința ca Agenția Națională de Administrare Fiscală să se transforme într-o entitate digitală eficientă, având capacitatea de a detecta orice sumă de bani nelegitimă.

„Așa cum am promis, astăzi revizuim și Ordonanța de urgență privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar. Toate limitele actuale de cash vor fi menținute, atât la persoanele fizice, cât și la cele juridice. Cu două excepții: plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi 1.000 de lei pe zi”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Premierul a argumentat că, deși principiile exprimate erau corecte, în practică apăruseră situații dificil de rezolvat.

„Am vorbit cu reprezentanții sistemului bancar, cât și cu micii comercianți din piețe, cu mari antreprenori, dar și cu familii care au o microîntreprindere. Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită pregătită să funcționeze cu mai puțin numerar. În special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare și lumea folosește mai mult cash”, a mai spus el.

De asemenea, a subliniat dorința de a elimina toate modalitățile prin care se desfășoară evaziunea fiscală în România, folosind cea mai avansată tehnologie pentru a identifica cei care nu își achită taxele și care săvârșesc fraude bugetare cu sume semnificative.

„În egală măsură însă, vreau să eliminăm toate portițele prin care se face evaziune fiscală în România. Fără bani nu putem avea un sistem de sănătate puternic, un sistem de învățământ performant și autostrăzi ca în Occident. De aceea, vom folosi cea mai modernă tehnologie pentru a-i identifica pe cei care nu-și plătesc taxele și fraudează bugetul cu sume imense. M-am întâlnit zilele trecute cu conducerea unei companii românești devenită lider mondial în automatizarea software, iar scopul acestei întâlniri a fost unul singur: transformarea Fiscului într-o unitate digitală eficientă și capabilă să descopere orice sumă de bani nelegitimă”, a concluzionat prim-ministrul.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1322 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005411 (s)