News Flash:

Ce spune Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș

Construcția bugetului pentru anul 2024 va fi discutată în coaliția de guvernare

30 Octombrie 2023
188 Vizualizari | 0 Comentarii


Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a anunțat vineri că „există o perspectivă a primelor discuții” elaborarea bugetului pentru anul 2024. Aceste discuții se vor desfășura în principal în cadrul coaliției de guvernare, deoarece coaliția decide momentul și forma în care proiectul de buget va fi prezentat.

“Coaliția de guvernare este cea care decide rostul nostru, al Ministerului de Finanțe, să avem varianta de proiect de buget elaborat și derulat conform tehnicilor bugetare pe care le parcurgem”, a precizat ministrul de Finanțe.

Conform ministrului Boloș, noul buget va fi influențat de două "realități" „că vrem, că nu vrem”. Acestea țin de reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care vizează în primul rând reforma sistemului de pensii generale și a celui de salarizare unică.

Și nu doar asta.  Și „realitatea cu care ne vom confrunta la sfârșitul anului, în privința deficitului bugetar” va fi un aspect important de care ministrul va ține cont.
 
Cu privire la momentul depunerii proiectului de buget în Parlament, există, de asemenea, două realități. Ministrul își dorește ca bugetul să fie aprobat în acest an, întrucât anul următor va fi marcat de alegeri și „fiecare va dori să-și lase amprenta”.

“De săptămâna viitoare, vor începe cred, sper, în coaliție, pentru că, din punctul meu de vedere, proiectul de lege privind bugetul de stat ar trebui să fie trimis la Parlament în cursul acestui an pentru că sunt două realități. O realitate este cea legată de ajustarea programului de convergență (…) cu ținta de deficit bugetar ajustată și a doua realitate este cea a anului electoral 2024, care nu cred că ar fi foarte indicat să discutăm despre aprobarea bugetului în condițiile în care fiecare va dori să-și lase amprenta asupra bugetului și asupra alocărilor de fonduri, pentru cheltuielile publice”, a mai precizat ministrul, potrivit gandul.ro.

Ministrul Boloș a subliniat că în ceea ce privește deficitul, ar dori ca modelul de finanțe al României să fie „unul sănătos, în care investițiile să fie motorul creșterii economice și nu consumul alimentat din datoria publică”.
 
Trebuie remarcat că pentru anul 2023, legea bugetului de stat și legea bugetului de asigurări sociale au fost aprobate rapid în Parlament, în mai puțin de o săptămână de la aprobarea de către Guvern, cu votul din data de 15 decembrie 2022.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1240 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004507 (s)