News Flash:

Ponta s-a intalnit cu reprezentantii Chevron in America. Iata ce a declarat premierul

22 Octombrie 2013
1526 Vizualizari | 0 Comentarii

Guvernul va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, respectiv gaze de şist, convins că mulţi protestatari sunt deschişi la explicaţii, iar în final va rămane o minoritate radicală care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majorităţii o decizie, a declarat premierul Ponta.

Şeful Guvernului a susţinut declaraţia la Washington, la finalul unei întalniri cu reprezentanţii companiei americane Chevron.

El a arătat din nou că, pentru Romania, independenţa energetică este un obiectiv strategic naţional, care poate fi atins prin folosirea resurselor convenţionale, inclusiv cele din Marea Neagră, dar şi printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotărat să îl acorde tuturor explorărilor de resurse neconvenţionale, de gaze de şist, efectuate în Romania nu doar de compania americană Chevron, ci şi de alte companii, atat timp cat sunt respectate toate standardele de mediu.

"Avantajele economice sunt uriaşe. Mi s-a confirmat încă o dată că Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a caştiga o mare bătălie în economia mondială prin faptul că folosesc în acest moment resurse mult mai ieftine - gazul Statelor Unite este la o treime faţă de preţul din Europa -, în ultimii ani aproape un milion de noi locuri de muncă au fost create în Statele Unite ale Americii în domeniul exploatării gazelor şi a petrolului de şist şi aflam cu mare invidie - pentru că ştiu că e un subect care în Romania a generat atatea probleme sociale şi economice, chiar şi politice - că se construiesc şapte noi combinate de îngrăşăminte chimice, adică ceea ce în Romania şi în toată Europa se cam închide, tocmai pentru că preţul gazului este deja cel mai competitiv pe plan mondial. Mă gandeam că mi-aş dori ca şi în Romania să putem să ne păstrăm combinatele de îngrăşăminte, toate acele facilităţi industriale care folosesc gaz, fără a mai avea probleme miniştrii sau cei care aprobă astfel de lucruri, printr-un mod foarte simplu: preţuri mai ieftine", a sus Ponta.

El a precizat că reprezentanţii Chevron i-au comunicat că nu intenţionează să se retragă din Romania, ci să comunice mai clar atat condiţiile de protecţie a mediului şi cele tehnologice, cat şi avantajele economice.

"Eu sunt absolut convins - şi ei sunt convinşi - că o parte importantă dintre cei care sunt împotrivă sunt deschişi la aceste explicaţii, trebuie doar să le primească. Va rămane, cum se întamplă în toate ţările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument oricat de raţional, dar care nu poate să impună majorităţii o decizie sau renunţarea la un proiect strategic naţional", a adăugat Ponta.

Premierul a precizat că toate companiile care investesc în Romania trebuie să ştie că nu au motive de teamă şi că legea este respectată, iar persoanele care încalcă aceste legi şi atentează la integritatea altei persoane sau a proprietăţilor sunt sancţionate.

Chevron, după discuţia cu Ponta: Vom consolida fundaţia pentru dezvoltare prin explorarea gazelor

Guvernul roman şi Chevron vor consolida "fundaţia" pentru îmbunătăţirea securităţii energetice a Romaniei şi a oportunităţilor de dezvoltare prin explorarea gazelor, oferind comunităţilor un dialog bazat pe date ştiinţifice, a comunicat firma americană către MEDIAFAX după discuţia cu premierul Ponta

"In timpul întalnirii, ambele părţi şi-au reiterat intenţia comună de a consolida fundaţia pentru îmbunătăţirea securităţii energetice a Romaniei şi a oportunităţilor de dezvoltare economică prin explorarea gazelor naturale. De asemenea, a fost accentuată importanţa derulării activităţilor într-un mod responsabil şi sigur pentru mediu, oferind în acelaşi timp comunităţilor oportunitatea de a purta un dialog fundamentat pe date ştiinţifice. Ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a continua colaborarea pentru a susţine obiectivele Romaniei de îmbunătăţire a securităţii energetice şi de dezvoltare economică", au trasmis agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii Chevron Romania.

La finalul întalnirii, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, respectiv gaze de şist, convins că mulţi protestatari sunt deschişi la explicaţii, iar în final va rămane o minoritate radicală care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majorităţii o decizie.

La randul său, Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a declarat că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă pană cand siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, pană cand se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

SURSA: MEDIAFAX


premierul ponta washington chevron premierul chevron romania
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1215 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005112 (s)