News Flash:

Petre Daea: Statul va acorda 1 miliard de euro fermierilor din zona montana prin Legea muntelui

29 August 2018
914 Vizualizari | 0 Comentarii
daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a precizat marti ca statul va acorda 1 miliard de euro prin noua Lege a muntelui pentru asigurarea, valorificarea durabila a resurselor muntelui, conservarea peisajului si a biodiversitatii, dar si pentru dezvoltarea activitatilor economice specifice zonei.
„Este pentru prima data in Romania cand se aloca muntelui o abordare speciala, print-un program de 1 miliard de euro. Un concept de abordare a activitatii montane. Muntele este al nostru si trebuie sa-l abordam intr-un concept unitar”, a precizat ministrul, intr-o conferinta de presa.

„Pe Legea muntelui vom face dezbateri in perioada urmatoare, astfel incat sa completam ansamblul juridic. Parlamentul a aprobat, cu o singura abtinere. Rar se vede un asemenea moment pentru tara. A fost o vointa politica pe care noi am urmarit-o”, a mai adaugat ministrul.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, prin Legea muntelui nr. 197/2018 se aproba programul de incurajare a activitatilor din zona montana, pentru care se aloca 1 miliard de euro pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a legii, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.


Oficialii ministerului apreciaza ca, prin intermediul Legii muntelui, familiile tinere de agricultori de munte, care cresc animale in echivalent a 5 unitati vita mare (UVM) sunt scutite de impozitul agricol si de impozitul pe venitul realizat din agricultura timp de 5 ani la infiintare si de 50% din venituri, in urmatorii ani, pe perioada existentei titularului.

„Statul ii va sprijini pe tinerii antreprenori: specialistii agricoli, medicii, profesorii care se stabilesc in zona montana si se obliga sa desfasoare activitatea pe o perioada de minimum 5 ani in zona montana, vor primi o prima de instalare. Programul de incurajare a activitatilor din zona montana pentru care se aloca 1 miliard de euro pe o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a legii”, arata datele transmise de minister.


lege muntelui asigurarea biodiversitatii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1177 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009000 (s)