News Flash:

Au mâncat șuncă preparată în casă și au ajuns la spital

Patru persoane suspecte de botulism, internate la Spitalul „Victor Babeș”

31 August 2023
166 Vizualizari | 0 Comentarii


Patru persoane au fost ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Victor Babeș”, având ca diagnostic clinic o suspiciune de botulism. Toți cei afectați au consumat șuncă de casă, iar în prezent se desfășoară o anchetă epidemiologică, deoarece numărul persoanelor afectate ar putea fi mai mare.

Dintre cei afectați, trei sunt un bărbat și o femeie, ambii având vârsta de 50 de ani, și fiul lor de 21 de ani, toți provenind dintr-o localitate din județul Timiș. Aceștia au consumat șuncă de porc preparată în propria lor gospodărie în decursul ultimelor 14 zile. Simptomele s-au manifestat cu aproximativ nouă zile în urmă și au inclus starea generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, căderea pleoapei, dificultăți la înghițire și probleme digestive.

„Cele mai pronunțate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată și internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecțioase. Au fost administrat de urgență fiolele de ser antibotulinic polivalent și tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar ea rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicații. Ceilalți doi membri ai familiei, soțul și fiul, și aceștia internați, au primit și ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, precizează dr. Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase la Spitalul „ Victor Babeș”.


Un al patrulea pacient, care se află în sistemul penitenciar, a fost expus aceleiași surse de contaminare și a manifestat primele simptome digestive miercuri. În prezent, și el este internat.

„Am sesizat Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potențialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Național de Control pentru Boli Transmisibile, pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel național, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienților”, a afirmat conf. dr. Diana Manolescu, directorul medical al spitalului.


Botulismul este o afecțiune alimentară gravă cauzată de toxinele eliberate de bacteriile din specia Clostridium botulinum. Aceste toxine pot determina paralizia anumitor nervi în corp. Inițial, nervii responsabili de mișcarea ochilor și pleoapelor sunt afectați, apoi cei responsabili de înghițire, iar în forme severe, pot apărea paralizia mușchilor respiratori, ceea ce poate duce la deces.

„Botulismul este o urgență medicală și inițierea terapiei trebuie făcută în cel mai scurt timp de la apariția simptomelor. Cel mai adesea, botulismul apare în cazul consumului unor conserve, dar și în cazul consumului de pește afumat și sărat și cel al consumului de semipreparate din carne (cârnați, șuncă etc). Botulismul nu este o boală transmisibilă. Cazurile severe necesită suport respirator”, mai precizează dr. Ruxandra Laza.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1123 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005952 (s)