News Flash:

Consultații medicale gratuite pe litoral

Între 14 - 19 august s-a derulat în cinci staţiuni de la malul Mării Negre a treia ediţie a campaniei "Asumă-ţi să fii sănătos!"

21 August 2023
188 Vizualizari | 0 Comentarii

Un total de 4.757 de consultații medicale gratuite în domeniile dermatologiei, endocrinologiei și pediatriei au fost furnizate ca rezultat al celor peste 330 de ore de investigații efectuate de către cei 36 de medici rezidenți și specialiști implicați în programul extins de voluntariat anual. Acest program a fost desfășurat pe litoralul românesc de către Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București.

În intervalul 14 - 19 august, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a campaniei "Asumă-ți să fii sănătos!" - Litoral 2023, inițiată de Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, în colaborare cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) și Societatea Română de Pediatrie. Această campanie a beneficiat de sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Direcției de Sănătate Publică din Constanța și s-a desfășurat în cinci stațiuni de pe malul Mării Negre.

“4.757 de consultaţii medicale, în regim gratuit, în domeniile dermatologiei, endocrinologiei şi pediatriei. Screening melanom, screening sindrom metabolic, screening osteoporoză, precum şi evaluare stare de nutriţie a copiilor în corelaţie cu anumite variabile socio-economice şi familiale. Acesta este rezultatul celor peste 330 de ore de consultaţii medicale realizate de către cei 36 de medici rezidenţi şi specialişti dermatologi, endocrinologi şi pediatri angrenaţi în amplul program de voluntariat anual, derulat pe litoralul românesc de către Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti”, se precizează într-un comunicat transmis de Agerpres.


În intervalul 14 - 19 august, în plaja orară între 09:00 - 12:00 și 15:00 - 18:00, cu excepția zilei de 19 august, când programul de screening s-a desfășurat doar dimineața, toți cei interesați de consultații medicale gratuite au avut oportunitatea să întâlnească medicii voluntari în puncte special amenajate pe plajă (corturi oferite de Ministerul Apărării Naționale) în stațiunile Costinești, Neptun, Olimp, Saturn și Mangalia.

Numărul total al consultațiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei preventive "Asumă-ți să fii sănătos!" - Litoral 2023 - a fost de 4.757. Dintre acestea, 1.390 au fost consultații dermatologice pentru screeningul melanomului, 695 consultații pediatrice, iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 1.626 de consultații pentru screeningul sindromului metabolic și 1.046 pentru depistarea osteoporozei.

Pe parcursul celor 6 zile ale campaniei, medicii au identificat suspiciuni de boli dermatologice grave, pacienți cu risc crescut sau foarte crescut de fractură osteoporotică, afecțiuni tiroidiene variate, precum și pacienți, adulți și copii, cu grad ridicat de obezitate.

În ceea ce privește aspectul dermatologic, au fost depistate 39 de cazuri de suspiciuni legate de afecțiuni tumorale (10 cazuri de suspiciune de carcinom spino-celular, 27 cazuri de suspiciune de carcinom bazo-celular și 2 cazuri de suspiciune de melanom).

Dintre cei 695 de copii evaluați (52% fete și 48% băieți), 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, 4% au fost supraponderali și 8% subponderali.

În ceea ce privește endocrinologia, aproximativ un sfert dintre pacienții evaluați aveau hipertensiune diagnosticată în tratament, dar un procent de 13,12% au prezentat valori ale tensiunii arteriale sugestive pentru hipertensiune nediagnosticată anterior. Diabetul zaharat tip 2 a fost cunoscut în 6,06% din cazuri, în timp ce valori glicemice care necesită screening pentru diabetul zaharat necunoscut au fost observate în 0,55% din cazuri.

Referitor la greutatea corporală în endocrinologie, s-au observat următoarele aspecte: 32,01% erau supraponderali, 27,06% prezentau obezitate de grad I, iar 9,84% aveau obezitate de grad II și III, respectiv obezitate de grad înalt. Aceasta indică că aproape 70% dintre pacienții evaluați aveau greutate corporală peste limita normală.

Alte cifre înregistrate de medicii endocrinologi includ: 8,54% dintre pacienți aveau dislipidemie cunoscută, 4,45% prezentau risc crescut și foarte crescut de fractură osteoporotică, iar 3,65% aveau diverse afecțiuni tiroidiene.

„Această a treia ediţie a campaniei noastre de prevenţie ne-a arătat un interes în continuă creştere faţă de prevenţia medicală din partea turiştilor aflaţi în concediu în această perioadă, numărul celor care au apelat la serviciile de screening gratuit fiind cu 400 mai mare faţă de cel înregistrat anul trecut, ceea ce ne determină să dăm continuitate acestui proiect la care anul acesta, în premieră, s-au alăturat medicilor dermatologi şi endocrinologi colegii din specialitatea pediatrică conducând împreună la prezenţa în acest program de voluntariat a unui număr total de 36 de medici rezidenţi şi specialişti cărora le adresez şi de această dată sincere mulţumiri”, a afirmat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005722 (s)