Vesti bune pentru femeile din Timisoara si din alte judete din vestul tarii.
Endometrioza, o boala cu care se confrunta foarte multe femei si care duce la infertilitate, va putea fi tratata intr-o clinica din orasul de pe Bega.
Femeile din Romania care au nevoie de tratament chirurgical pentru diferite afectiuni ginecologice nu au la dispozitie surse de informare de specialitate, amanuntite si care sa fie usor de inteles. Este o concluzie a dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrica ginecologie, cunoscut la nivel national pentru interventiile chirurgicale ginecologice realizate in premiera nationala si locala. Medicul a reusit sa puna la dispozitia pacientelor o sursa de informare completa, precum si o alternativa pentru dialog, pe langa relatia directa medic-pacient.
Endometrioza este o boala care afecteaza aproape jumatate de milion de femei din Romania, aflate la varsta potrivita pentru a concepe un copil si active profesional. Este o boala cu imense costuri medicale si sociale, aproximativ 5 miliarde de dolari, pentru ca este invalidanta si
genereaza infertilitate. In ceea ce priveste aceasta boala, pana acum in Romania nu a existat un sistem organizat care sa vina in sprijinul pacientelor diagnosticate cu endometrioza: suficienti medici specializati, centre de excelenta pentru tratament, grupuri de suport, forumuri sau ONG-uri. Un prim pas in aceasta directie porneste de la Timisoara, la initiativa doctorului Voicu Simedrea, care a pus bazele unei surse de informare disponibila la nivel national pentru toate femeile care sufera de diferite afectiuni ginecologice. Este vorba despre platforma http://chirurgieginecologica.ro/ – un site destinat informatiilor despre endometrioza. Acolo este si un forum unde medici specializati va vor raspunde intrebarilor legate de aceasta boala, scrie
tion.ro.
Endometrioza este o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin. Localizarea acestor tesuturi ectopice poate sa fie atat in zone adiacente aparatului genital feminin (ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinara, etc.), cat si in locuri absolut imprevizibile, precum ar fi Sistemul Nervos Central, plaman sau tesut miocardic.
Comentarii (0)