News Flash:

Cancerul pancreatic poate fi depistat in faza incipienta

9 Martie 2015
1384 Vizualizari | 0 Comentarii

Cercetatorii de la Universitatea California, Scoala de Medicina San Diego si Centrul Moores de Cercetare a Cancerului au reusit sa identifice un noubiomarker care ar putea ajuta la depistarea in faza incipienta a cancerului pancreatic. Aceasta maladie este, de cele mai multe ori, descoperita in stadii avansate si are o evolutie fatala. In prezent, nu exista nici o metoda de depistare a bolii in faze incipiente.


Adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC) ocupa pozitia a patra in clasamentul tipurilor de cancer cu final mortal. Pacientii suferind de aceasta boala au, in medie, o rata de supravietuire mai mica de 12 luni de la momentul diagnosticarii. Exista un procent de doar 3 - 5% de persoane care reusesc sa supravietuiasca 5 ani.

"Am descoperit o kinaza (agent care transforma forma inactiva a unei enzime in forma activa, n. red.) numita PEAK1 care este inactiva in primele stadii ale cancerului pancreatic", a explicat unul dintre autorii studiului, Jonathan Kelber, cercetator in cadrul departamentului de patologie a Centrului Moores. "Aceasta proteina apare clar in biopsiile tumorilor maligne", a mai completat acesta.

PEAK1 este un tip de kinaza tirozina, adica o enzima sau un soi de proteina care accelereaza reactiile chimice si actioneaza ca un comutator "pornit" sau "oprit" la nivelul activitatii celulare. Faptul ca valoarea PEAK1 este crescuta la persoanele suferind de PDAC o transforma intr-un biomarker important in diagnosticarea incipienta si in alegerea celei mai eficiente terapii.

In plus, pentru a intari importanta detectarii acestei enzime in diagnosticarea cancerului pancreatic, cercetatorii sustin ca au descoperit ca nivelul acesteia creste considerabil pe masura ce boala avanseaza. Ba mai mult decat atat, in lipsa acaesteia, tumorile nu pot creste si nu pot forma metastaze.

"Diagnosticarea in faza initiala si noi strategii terapeutice sunt necesare daca vrem sa inregistram vreun progres in lupta cu acest tip de cancer. Tratamentele actuale sunt adesea ineficiente, asa ca speranta noastra este ca descoperirile studiului nostru sa ne deschida o noua perspectiva", spune unul dintre cercetatori, Michael Bouvet de la Centrul Moores.


biomarker kinaza cancerului pancreatic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005255 (s)