Nevoile nutritionale ale organismului se schimba pe masura inaintarii in varsta, astfel ca devine mai dificil de stiut ce anume sa mananci mai mult in anumite decade si ce sa eviti. Pentru a oferi cat mai multe informatii in acest sens, Daily Mail a cerut sfatul unor experti, care au evidentiat cateva reguli de nutritie pentru fiecare decada a vietii, dupa copilarie si adolescenta. Iata ce ar trebui sa mananci intre 20 si 60 de ani:
1. La 20 de ani
Te afli in perioada cea mai buna in ceea ce priveste sanatatea fizica, insa s-ar putea sa faci excese tocmai pentru ca esti tanar si in putere - poate bei prea mult alcool, fumezi, sari peste mese, nu dormi suficient.
In aceasta perioada este indicat sa consumi mai multa branza. Cresterea intensiva a oaselor, care are loc la 10 ani, continua si la 20, astfel ca ar fi bine sa consumi in jur de 700 de miligrame de calciu pe zi, echivalentul a peste o jumatate de litru de lapte. In schimb, nu consuma prea multe bauturi acidulate deoarece acidul fosforic din acestea impiedica absorbtia calciului.
Evita alcoolul. Unele femei aflate la aceasta varsta incep sa restrictioneze aportul caloric alimentar pentru a-si "permite" sa consume mai mult alcool (care contine si calorii). Insa acesta nu numai ca nu are nicio valoare nutritionala, dar duce si la formarea grasimii viscerale, din jurul organelor, aceasta grasime fiind legata de boli de inima, diabet si anumite tipuri de cancere.
Evita dietele drastice. Formeaza-ti obiceiuri sanatoase in ceea ce priveste alimentatia inca de pe acum, daca nu le ai deja din copilarie, si nu te lasa pacalit de dietele drastice care fac rau organismului. De asemenea, nu sari peste micul dejun.
2. La 30 de ani
La aceasta varsta cei mai multi au un job, un partener stabil si poate chiar si copii. Nu e de mirare de ce mananci pe fuga adesea, putin, si chiar nesanatos, respectiv alimente cu multa grasime, multa sare, mult zahar. De asemenea, cel mai probabil dormi insuficient.
Mananca mai multe caise uscate. Daca esti obosit, nu cauta energia falsa furnizata de cafea si cola, care va fi doar pentru termen scurt, ci consuma caise uscate, care elibereaza energie foarte incet, sau un mar.
Consuma alimente bogate in acid folic. Toate femeile care planuiesc sa aiba un copil ar trebui sa ia 0,4 mg de acid folic pe zi, pentru a preveni spida bifida la bebelus (un defect congenital).
Aceasta substanta este buna si pentru sange, iar unele studii au aratat ca o deficienta de acid folic creste riscul de cancer de san, de colon si pancreatic. Incearca sa consumi mai multe alimente bogate in aceasta substanta, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale, mazare.
3. La 40 de ani
La aceasta varsta, rata metabolica, atat la barbati, cat si la femei, este cu pana la 10% mai scazuta fata de cat era la 30 de ani, ceea ce inseamna ca te poti ingrasa si poti avea un risc mai mare de boli legate de greutate, cum ar fi diabet si afectiuni cardiovasculare. In plus, femeile incep sa simta schimbari cauzate de perimenopauza.
Mananca mai multa carne slaba. Femeile pot deveni anemice in aceasta perioada, daca ciclul menstrual incepe sa fie neregulat. Semnele unei deficiente de fier - letargie, apatie, dificultati in concentrare - sunt frecvent ignorate.
Pentru a evita asa ceva este indicat sa consumi carne rosie slaba de trei-patru ori pe saptamana, oua, leguminoase si cereale integrale. De asemenea, consuma si vitamina C in acelasi timp (suc de portocale, kiwi, rosii), pentru a stimula absorbtia de fier.
Consuma mai multe fructe si legume colorate. Acestea sunt bune pentru piele, care incepe sa arate efectele imbatranirii, deoarece contin betacaroten si vitamina E (avocado mai ales), si acizi grasi esentiali (ulei de masline, nuci si seminte). De asemenea, ai grija sa mai reduci din caloriile consumate zilnic, cam cu 200, sau sa arzi mai multe calorii.
4. La 50 de ani
La aceasta varsta, barbatii si femeile au un risc mai mare de boli de inima, osteoporoza si cancer.
Mananca mai multe produse din ovaz. Adaugand fibre solubile in dieta ta, cum ar fi cele din ovaz, poti ajuta la scaderea nivelului de colesterol.
Evita sarea. Unul dintre factorii principali de risc pentru bolile de inima este tensiunea arteriala ridicata, cauzata de sedentarism, prea mult alcool si sare. Redu cantitatea de sare consumata si produsele sarate si mananca mai multe alimente bogate in potasiu, cum ar fi banane sau fructe uscate. Potasiul contracareaza efectele nocive ale excesului de sodiu.
5. La 60 de ani si peste
Rata metabolica scade cu 20-40% fata de 20 de ani, astfel ca greutatea poate deveni o problema. De asemenea, riscul de cancer creste semnificativ.
Consuma mai multe probiotice. Aceste suplimente alimentare au in principal un rol de aparare a organismului.
Hidrateaza-te. Pe masura inaintarii in varsta, oamenii nu mai simt senzatia de sete cu acuratetea din tinerete, astfel ca se poate instala foarte usor deshidratarea. Ai grija sa bei opt pahare de apape zi si nu uita si de ceai.
Evita carnatii. 80% dintre cazurile de cancer intestinal apar dupa varsta de 60 de ani, iar carnea procesata - carnati, salam, sunca, bacon, pateu - a fost legata de aceasta boala. Potrivit cercetatorilor, o alimentatie bogata in legume verzi poate micsora riscul de cancer intestinal.
© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1382 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008273 (s)
Comentarii (1)